Punctul pe Y / marți 20 octombrie 2009 Nr: 2881

Avem o "sansa" negativa pentru un Comisar european

Aflat in vizita electorala la Targul de Agricultura, unde a botezat un miel - dupa modelul inaugurat de omul sau, Flutur, care pupa viteii in bot, la acelasi tip de manifestare - presedintele Basescu n-a pierdut prilejul sa arunce o tiribomba: sansele Romaniei de a avea un Comisar European pe Agricultura ar fi scazut din cauza ca n-avem ministru de Externe! Si de ce n-avem ministru de Externe? Pentru ca mizerabilii de la PSD au facut ce-au facut si l-au retras pe Diaconescu. Ba, in plus, au mai trantit si guvernul ca sa nu avem cum sa-l sustinem pe Ciolos!

Dl presedinte nu ne spune in ce masura au scazut sansele respective. Cu cat. Este insa simplu de observat ca scaderea s-a produs de la zero la minus 1. Adica tot mai avem sanse, doar ca ele sunt negative!

Este o maniera tipica de a iesi din orice incurcatura dand vina pe altii. Cand, de fapt, vina iti apartine in totalitate. Bazandu-se nu se stie pe ce, presedintele a sustinut din rasputeri candidatura fostului ministru al Agricultirii, pe care l-a si luat in ograda sa, ca consilier. A insistat in aceasta directie chiar si atunci cand am avut senzatia cat se poate de clara ca nu avem nicio sansa sa obtinem portofoliul Agriculturii, din cauza unor motive cat se poate de simple: situatia dezavantajoasa a agriculturii romanesti. Neregulile care au dus la sistarea subventiilor. Intarzierile si erorile in implementarea procedurilor comunitare. Cine-si inchipuie ca Europa dadea agricultura pe mana unuia care nu reprezinta nimic (dl Ciolos o fi bun, ca persoana, ca specialist, dar n-are nimic in comun cu politica, iar la Bruxelles se face politica. In plus e un necunoscut pentru cercurile comunitare!), este ori naiv, ori prea bine intentionat.

Nu numai ca sansele Romaniei de a obtine postul de Comisar pentru Agricultura au scazut, dar sunt aproape nule sansele de a mai obtine un post de comisar - fie si unul inventat, ca sa ne inchida gura, cum a fost acela de sef al translatorilor, acordat lui Leonard Orban.

Culmea este ca aveam sanse reale sa prindem un post, si nu unul derizoriu. Daca presedintele ar fi avut puterea sa recunoasca valoarea unor oameni care nu fac parte din gasca sa de partid. Daca mergeam cu un candidat de talia lui Puscas, o persoana nu doar competenta, dar si cu credit din partea liderilor comunitatii europene, ar fi fost cu totul alta situatia. Pe cand asa, purtam noi insine raspunderea pentru un esec pe care n-am facut nimic sa-l prevenim. Situandu-ne din nou la coada clasamentului: fara „puncte”, fara lideri, fara influenta...