Punctul pe Y / Friday 16 October 2009 Nr: 2878

Exerciþii de democraþie

ÃŽn cei douãzeci de ani proorociþi de Brucan, societatea româneascã a exersat partitura democraþiei, parcurgând aproape toate etapele prevãzute în Constituþie. Spun „aproape toate”, pentru cã una singurã a rãmas netestatã: alegerile anticipate!

Am plecat, în 1990, la primele alegeri libere, cu majoritãþi asemãnãtoare celor din comunism Âsi primul partid care a guvernat a fãcut-o fãrã nici o teamã la vremea aceea, a cere demisia premierului sau a încerca o moþiune de cenzurã semãna cu fluieratul în bisericã. 2006 a adus prima alternativã la putere, PSDR-ul lãsând locul unei Coaliþii - o altã noutate. ÃŽn timpul acesteia s-au schimbat trei guverne, dar Puterea a rãmas...la putere, având de partea ei Âsi preÂsedinþia, Âsi legislativul. Tot în 1996 a avut loc Âsi primul transfer civilizat de putere Âsi de prerogative, la Cotroceni înregistrându-se ceremonia de predare într-o atmosferã civilizatã. „Schimbarea schimbãrii” din 2000 a permis câÂstigãtorilor sã exerseze ultima guvernare corelatã pe toate planurile.

Odatã cu victoria lui Traian Bãsescu, în 2004, au început sã se deruleze, în valuri, tot felul de formule originale. A fost prima „coabitare”, între un preÂsedinte de o culoare Âsi un Executiv de alta (chiar dacã plecaserã la drum împreunã). A avut loc Âsi prima suspendare constituþionalã a unui preÂsedinte, urmatã de un referendum care l-a repus la locul sãu. Lucrurile au debutat însã cu prima forþare a textului Constituþiei, care de atunci înainte a fost interpretat aÂsa cum le convenea celor care-l lecturau. Dacã pânã în 2004 propunerea preÂsedintelui nu ridica niciodatã probleme, pãrând cã articolele din Constituþie referitoare la acest aspect sunt suficient de clare, de atunci înainte s-a lãsat o ceaþã deasã care nu s-a ridicat nici astãzi, dupã prima moþiune de cenzurã care are ca rezultat demiterea unui guvern. Emil Boc rãmâne în istorie ca primul premier demis de Parlament, iar guvernul sãu de dupã eliminarea social-democraþilor, ca primul în care miniÂstrii au condus câte douã ministere deodatã.

Ce urmeazã? Trebuie sã aÂsteptãm mai întâi rezultatul bãtãliei dintre preÂsedinte Âsi partide, referitoare la numirea premierului. S-ar putea sã asistãm Âsi la o (pen)ultimã premierã: aceea a respingerii de cãtre Parlament a unui premier desemnat. Despre „ultima soluþie” - alegerile anticipate - s-ar putea sã vorbim doar dupã alegerile prezidenþiale. Pânã atunci sã observãm doar faptul cã toate aceste exerciþii de democraþie au loc pe nervii Âsi pe banii noÂstri, nu ai lor.

Ei exerseazã, cã altceva tot nu Âstiu sã facã...