Punctul pe Y / Wednesday 21 November 2007 Nr: 2083

Reforma sau epurare?

« Trebuie sa va reformati! »- le-a zis-o, de la obraz, Traian Basescu, pesedistilor la ei in barlog, cand si-au lansat eurocandidatii. Reformarea ar fi o conditie a dialogului viitor care nu mai poate avea loc in conditiile prezente, in care fostul partid de guvernamant este reprezentat de politicieni precum Iliescu sau ca hulitul Hrebenciuc. Despre fostii aliati liberali, ce sa mai vorbim : de la acestia presedintele nu mai asteapta nimic. Ce poti sa mai astepti de la un premier care face trafic de influenta pentru amicul sau penal si trimite « biletele parfumate » la Cotroceni, solicitand favoruri pentru acesta? Ce sa mai astepti de la un guvern care are nu mai putin de cinci ministrii cercetati penal ? Oroarea pe care i-o inspira presedintelui nereformarea s-a canalizat spre initiativa sa de vot uninominal in doua tururi, pe care a propus-o ca tema de referendum si pentru care pare dispus sa se bata pana-n panzele albe. Zelul sau iti da sentimentul ca odata cu aplicarea acestui sistem de vot - daca « poporul » va intelege si va aproba demersul prezidential - este ca si rezolvata problema : oamenii de valoare se vor incolona frumos, sub comanda presedintelui si vor marsalui spre Parlament, de unde vor scoate afara in suturi toata pleava nereformata.

Ca deobicei, Traian Basescu simplifica lucrurile pana la absurd : reformarea nu inseamna doar inlocuirea unor persoane (rele) cu altele (bune). Asta poate fi numit cel putin epurare. Reformarea implica schimbari de mentalitate si de proceduri. Prima si cea mai importanta schimbare trebuie sa vina din partea electoratului. Acesta trebuie facut sa inteleaga ce e reforma si cum se face ea.Or, principala cale este manifestarea dreptului - si a obligatiei - de a-si exercita votul. Intr-o tara tot mai dezgustata de politicianismul ieftin, in care s-a redus cota de participare de la 90 si la suta, in 90, pana la mai putin de 50, la ultimul referendum, este greu sa mizezi pe acest act. Geaba le explica Basescu la televizor oamenilor ca uninominalul lui e mai bun ca al lui Tariceanu - mesajul decodificat va fi : iar se cearta astia pe ciolan!

Reforma clasei politice e si ea un proces de durata. Chiar cea actuala este rezultatul a aproape doua decenii de selectie si de filtrare a materiei prime umane pe care o are tara la dispozitie. Trebuie sa fii naiv sa-ti inchipui ca maine va apare o noua categorie de politicieni care vor ridica automat nivelul dezbaterii si al prestatiei la cota dorita de electorat. Un personaj politic se formeaza si el in timp, frecventand mediul si dispunand de modelele adecvate.Ori, daca-l asculti pe Basescu, este neaparat nevoie sa crezi ca nereformatii s-au bulucit in ograda partidelor care nu-l au pe el la ficati, in timp ce partidele sale de suflet - PD si PLD, dau pe dinafara de reformati. Uitati-va doar la Flutur si la Udrea si veti constata cum s-a faurit « omul nou » al presedintelui.