Punctul pe Y / marşi 13 octombrie 2009 Nr: 2875

De ce trag clopotul, Traiane?

Dupa ce a stat aproape trei ani in nemiscare, ca simplu memorial, pentru toate bisericile demolate de Ceausescu - dupa cum fusese si proiectul initiat de Razvan Theodorescu, pe atunci ministru al Culturii - biserica de la Cotroceni a cunoscut o veritabila agitatie, demarandu-se lucrari de finisaje si de dotare cu mobilierul bisericesc aferent ( altarul original se afla la Muzeul de Arta).

Nu se stie exact a cui a fost ideea, in orice caz nu a presedintelui, care pe vremea aceea nu-si vedea capul de treaba, prins in agitatia suspendarii, referendumurilor si alegerilor. Acel cineva insa s-a gandit foarte bine: redarea bisericii circuitului de credinciosi ar da semnalul pozitiv alegatorilor: in timp ce liber-cugetatorul Iliescu s-a multumit cu o operatiune formala, de restituire, pravoslavnicul Basescu va reda lacasului sufletul de care avea nevoie. Fata de cheltuiala pentru refacere, cea dedicata dotarii n-a fost excesiva: cateva milioane de lei, din bugetul presedintiei, dublat la finele anului trecut tocmai in astfel de scopuri. Ca sfintirea bisericii a avut loc doar cu ceva mai mult de o luna inaintea alegerilor prezidentiale, este o simpla intamplare: acum s-au terminat lucrarile si sfantul locas a fost gata sa-si primeasca binecuvantarea.

Si, ca sa manjeasca semnificatia unui moment inaltator, cu mancatorii dintre ale lumesti, niste g…azetari s-au gasit sa faca caz de faptul ca pe clopotul bisericii era inscris, pe langa numele ctitorului si cel al patriarhului Daniel, si acela al lui Traian Basescu. Pentru a purta pentru vecie (ori pana la vreun alt demolator?) numele celor care au facut posibil acest gest. „Habar n-am ce scrie pe clopot!”- a replicat presedintele strans cu usa. „Mi s-a spus ca asa e obiceiul!”- a mai adaugat, vizibil surprins, presedintele, cand i s-a pus intrebarea. „Ce placuta? Habar n-am!” - a mai spus dansul cand a fost intrebat si despre placa memoriala ce fusese fixata in zidul bisericii in 2008, cand s-a inaltat aceasta, si pe care figurau numale patriarhului Teoctist si al presedintelui Iliescu.

Eu il cred. Nu e treaba unui presedinte sa dea altfel de indicatii. Nu-l vad spunand: „Scoateti naibii placa aia cu Iliescu”. Dupa cum nu le-a spus nici celor de la Bruxelles, cand inaintea primei sale vizite la sediul Delegatiei Romane pe langa UE, gazdele au dat jos placa pe care scria ca aceasta fusese data in functiune prin grija si cu participarea lui Adrian Nastase. Si la Bruxelles si la Cotroceni au actionat spiritele slugarnice ale unor colaboratori prea indatorati pentru a nu face tot ce pot spre a-i fi pe plac stapanului.

Nu. Traian Basescu nu e ctitor al bisericii Cotroceni. Ar putea fi cel mult ctitorul Cramei, data in folosinta in mandatul sau si cu contributia lui Voronin, dupa ce acelasi Iliescu, si nebautor pe langa ateu, o ignorase vreme de vreo zece ani.

De ce trag clopotul cu numele tau, Traiane? De franghie, bineinteles.