Punctul pe Y / Tuesday 18 April 2000 Nr: -15

Martirul Stoica si tradarea

DI Valeriu Stoica incepe sa capete - in ochii celor care inteleg politica in felul in care doresc politicienii - o aura de martir. Lupta sa solitara pentru reformarea justitiei se izbeste de zidul de indiferenta al partidelor din Coalitie si de gradul de ostilitate al Opozitiei. Reforma in justitie este fundamentala, fara ea nu se pot demara procesele de reformare din multe alte domenii. Or, pachetul de legi - vreo 20 la numar, intre care se itesc cu un cap deasupra Codul Penal si Codul de Procedura - zace pe biroul ministerului pentru ca Parlamentul nu si-a gasit, in trei ani, timp pentru a-l discuta. In aceste conditii, concluzioneaza logic delfinul liberal, singura solutie este... inca o revolutie: adica adoptarea lor prin asumarea responsabilitatii Guvernului.

Numai ca Guvernul, care nu e doar liberal, mai e si taranist, si democrat, ba chiar si udemerist, nu prea e de acord. Sa vedem, totusi, ce e prin tomurile alea - zice ganditor dl Diaconescu. Nici n-am avut timp sa rasfoim cele vreo 700 de pagini - se plange Radu Berceanu; iar ungurii dlui Marko Bela au nevoie si de niscai traduceri...

Ceva este la mijloc, de nimeni nu marseaza la initiativa liberala. Exista o suspiciune, de inteles, fata de acesti maestri ai fitilelor si ai promovarii discrete a intereselor proprii care sunt liberalii si carora nimeni n-are curaj sa le dea mana libera intr-un moment atat de delicat ca acela al sfarsitului de mandat electoral. Oamenii - mai ales cand sunt la putere, dar pe cale de a o pierde - nu prea iubesc surprizele. Doresc sa stie mai exact cu ce se aleg de pe urma „sacrificiilor' facute pentru binele natiei. Iar dl Stoica, care nu intamplator a tergiversat pana spre un moment in care spera sa puna sula timpului in coasta Parlamentului, are de ce sa fie suparat pentru tradarea aliatilor.

Vorba aceea: tradare - dar sa stim si noi!