Punctul pe Y / miercuri 16 februarie 2000 Nr: -69

Au incercat si cu cianura!

Pe vremea lui Ceausescu circula un banc: venind, cica, in vizita la noi o delegatie chineza la nivel inalt, cel mai iubit fiu a dorit sa prezinte succesele pe care le-a obtinut in faurirea omului nou. Si le-a spus: le-am redus romanilor programul la televizor la doua ore. Au rezistat. Le-am aplicat alimentatia rationala - au rezistat. Le-am scazut temperatura din locuinte: au mai pus o haina si au rezistat! La care, interlocutorul intervine cu o intrebare cheie: Da' cu cianura n-ati incercat?

Iata cum se implinesc peste ani pariurile cu istoria si cum devin realitate palpabila. Nu Ceausescu, ci urmasii urmasilor lui au aplicat reteta: au incercat si cu cianura. Cu o deosebire - nu cu ajutorul chinezilor, ci al australienilor.

Dar sa lasam gluma la o parte. Ceea ce s-a intamplat in nordul tarii este grav. Nu atat de grav cum insinueaza vecinii (la urma-urmei cine ar pierde o asemenea ocazie?) dar, din pacate, extrem de sugestiv pentru nepasarea care guverneaza la noi mediul. Si inconsecventele sau neglijentele din protectia lui. De zece ani se fac asupra noastra cele mai sinistre experimente: cu deseuri toxice aduse pe post de materii prime, cu instalatii invechite importate pe post de tehnologie de ultima ora; cu vanzari de intreprinderi sau cooperari cu firme straine carora nu le pasa decat de profitul pe care-1 pot scoate rapid de aici - cum este cazul ultimei patanii. Si nu doar atat: cum suntem noi baftosi, chiar in prag de incepere a negocierilor cu UE venim cu aura de criminali ai mediului inconjurator, pe care toate canalele de televiziune au reluat-o obsedant in ultimele zile: romanii astia nu mananca doar lebedele europene, dar mai si golesc de fauna cel mai mare fluviu al continentului! Ca se exagereaza, ca nu este nici pe departe cea mai mare catastrofa de dupa Cernobal e alta poveste si, cand acest lucru se va vedea, Europa va fi uitat deja de afacere.Va ramane, insa, un nou si convingator epitet negativ, ce ne va insoti in continuare. Pana atunci, culmea ironiei este ca cianura deversata in Tisa se intoarce la noi prin Dunare. Ca un „cerc virtuos', din acelea despre care vorbea dl Isarescu.