Punctul pe Y / sâmbătă 12 februarie 2000 Nr: -72

Dascali vs. dascali

Semnalam intr-un comentariu anterior numarul mare de cadre didactice ajunse in functii cu putere de decizie politica, fenomen controversabil in sine pentru ca - aratam tot atunci - profesorii sunt susceptibili de a avea cea mai redusa experienta manageriala din domeniul structurilor macroeconomice si macrosociale. Puneam, pe seama acestei concentrari slaba performantaa actului de guvernare si pierderea de sub control a intregii activitati, asemeni unei clase care reactioneaza violent si variat la lipsa de autoritate a dirigintelui.

Astazi as vrea sa adaug altceva. Ceva ce tine de aceasta vacanta prelungita (dintr-un an scolar in care vacantele sunt deja mai numeroase decat zilele de scolarizare) care nu mai bucura, pe nimeni. Ba chiar ii ingrijoreaza pe cei pe care finele acestor cursuri ii va pune in fata unor examene majore: capacitatea, bacalaureatul, admiterea. Acestia simt cum o data cu zilele, materia le fuge de sub picioare, pentru ca oricat de silitori ar fi ei si de dornici de munca profesorii, recuperarea materiei va pune probleme deja insurmontabile.

Prelungirea acestei stari se datoreaza, in primul rand, incapacitatii cronice a dascalilor ajunsi in functii inalte, de a mai comunica cu cei ramasi la catedra. Pentru ca despre asta este vorba in primul rand. Si dl Constantinescu (profesor de geologie) si Radu Vasile (profesor de istoria economiei) si Andrei Marga (rector si ex-ministru) si Petre Roman si Adrian Nastase si Radu Sarbu - cu totii cadre universitare - par a fi uitat de unde au plecat. Si par convinsi de faptul ca nu se vor mai intoarce niciodata acolo.

Sigur, bugetul e sarac si bietul domn Isarescu nu mai stie cum sa carpeasca 'anteriul lui Arvinte'. Economia merge prost. Viata este tot mai grea. Dar daca vom accepta sa anulam investitia in viitor pe care o reprezinta educatia, vom face economie la tarate si ne vom merita soarta de viitoare slugi ale celor care si-au permis sa sacrifice alte lucruri si sa invete, pentru a le deveni stapani.