Punctul pe Y / Wednesday 09 February 2000 Nr: -75

Umanismul amânãrii reformei CONEL

Ministrul Berceanu ne-a informat deunãzi asupra faptului cã restructurarea CONEL a fost în mod intenþionat amânatã cu câteva luni (vreo Âsase). Tocmai pentru ca sã se evite posibilele consecinþe negative ale acestei operaþiuni asupra consumatorului. Dl ministru n-a intrat în amãnunte, putem doar sã bãnuim ceea ce va fi gândit dânsul: ca nu cumva, nemulþumiþi de reduceri de personal, împãrþiri pe unitãþi mai mici, cu anularea unor privilegii Âsi aÂsa mai departe, CONEL-iÂstii sã facã greve Âsi sã întrerupã furnizarea agentului care se transformã în electric Âsi termic. Emoþionantã aceastã grijã faþã de om - Âsi aÂs fi în stare sã-1 aplaud pe dl ministru dacã n-aÂs rãmâne niþel pe gânduri.

Pentru cã: restructurarea CONEL întârzie nu cu Âsase luni, ci cu vreo trei ani. ÃŽn tot acest timp dl Berceanu a fost ministru al Industriei - Âsi om de omenie.Pentru cã - bãnuiesc - la venirea fiecãrei ierni dânsul s-a gândit ca nu cumva sã sufere cetãþeanul Âsi a lãsat-o pentru la varã sau în alt anotimp, când n-a mai fost cazul: concedii, vizite în strãinãtate, greve în alte ramuri, schimbãri de prim-miniÂstri Âsi aÂsa mai departe. Mila ministerialã s-a transformat exact în contrariul ei: în loc sã se rupã odatã pisica Âsi sã se punã aceastã ramurã pe baze fireÂsti, concurenþiale si economice, CONEL-ul a rãmas în posesia unui monopol prin care a blocat întreaga restructurare economicã.

Insulã de bunãstare în mijlocul mizeriei generale, CONEL îÂsi datoreazã statutul NU unei activitãþi performante Âsi adecvãrii la situaþia concretã a pieþei, ci privilegiilor pe care i le-a conferit calitatea de unic distribuitor al celui mai important produs: energia. AceiaÂsi oameni, dacã se aflau la agriculturã Âsi ar fi distribuit cartofi, sã zicem, n-ar fi afectat pe nimeni cã întârzie sã se restructureze. Sau aproape pe nimeni, AÂsa, însã, ei au perpetuat o stare negativã de lucruri, care n-a fost de folos decât lor înÂsiÂsi. ÂSi încã cuiva: formaþiunii politice cãreia îi aparþine dl Berceanu, care a avut astfel - la rândul sãu - privilegiul de a face Âsi desface tot felul de afaceri din care s-a scurs sistematic, câte ceva, Âsi în puÂsculiþa partidului. Dacã dl Berceanu (Âsi alþi domni asemeni lui) puneau piciorul în prag Âsi fãceau reforma în '97, cu ce se mai alegeau? Cu recunoÂstinþa cetãþeanului? Vax!