Punctul pe Y / joi 27 ianuarie 2000 Nr: -86

Minciuna si politicianul roman

Subiectul emisiunii de miercuri dimineata a PRO TV, in ziua in care am evoluat in „meci de adio', dupa aproape trei ani de colaborare cu aceasta redutabila institutie - in emisiunile „Intalnire cu presa', „ Punctul pe i', „O propozitie pe zi' si „Revista presei' - a fost „Minciuna la romani'.

Invitat sa-mi expun punctul de vedere asupra relatiei dintre politica si minciuna mi-am permis sa glosez pe marginea a ceea ce romanii s-au obisnuit sa considere a fi o veritabila sintagma. Am afirmat ca in aceasta relatie sunt necesare nuantari. Am spus ca, in proportie de circa 80% politicienii nu mint in sensul propriu - ceea ce numim indeobste „minciuna sfruntata” cu sange rece. Cred ca, mai degraba, este vorba despre o cronica neconcordanta intre intentii/dorinte si capacitate/putinte. Luati de val, politicienii ajung sa promita lucruri de-a caror realizare nu sunt foarte siguri, mizand mai degraba pe norocul electoral decat pe competenta manageriala. Ca acest lucru se intampla cu o frecventa atat de mare incat electoratul nici nu se mai mira si nici nu se mai revolta, considerand-o, daca nu normala, cel putin naturala, este o alta poveste.

Cel mai bun exemplu in acest sens mi se pare a fi „Contractul cu Romania'. Acest memorabil decument a izvorat - sunt sigur - din dorinta sincera a Opozitiei de atunci de a rezolva probleme pentru care Puterea de pana in '96 nu daduse semne a fi apta de a gasi solutii. Aceasta dorinta se manifesta pe fondul imensei asteptari electorale, a sperantei intr-o alternativa reala venind din partea celor care nu avusesera prilejul sa-si demonstreze calitatile. Document curat, nobil in sine, „Contractul' avea un mare pacat: acela ca redactorii sai erau lipsiti de experienta necesara, de contactul cu o realitate fluida, in permanenta miscare, nemaicorespunzand nici unei reguli. N-am nici cea mai mica indoiala ca in viitoarea campanie electorala „Contractul cu Roma- nia' va fi calul de bataie al actualei Opozitii care-l va taxa - cu argumente - drept o mare minciuna. In tot raul zace, adesea, si un bine.

Cred ca, dupa acest exercitiu democratic al alternantei la putere si - implicit - la... minciuna, politicienii romani vor deveni mai circumspecti, mai atenti la promisiunile care au sanse sa nu se implineasca, neavand decat de castigat din asta. Sau de recastigat - increderea oamenilor.