Punctul pe Y / luni 17 ianuarie 2000 Nr: -95

Implacabilul destin taranist

Peste vreo zece zile taranistii isi vor face ordine in Ograda. Aceasta editie a Delegatiei Permanente vine dupa cea mai grava criza cu care s-a confruntat, in cei zece ani de existenta, partidul lui Corneliu Coposu. Atata timp cat Ctitorul a fost in viata, a dirijat cu mana de fier evolutiile nespectaculoase, produse pe fondul lipsei de miza a fazei de Opozitie. Autoritatea raposatului n-a fost niciodata pusa la indoiala, nu pentru ca valorosul politician ar fi fost infailibil, ci pentru ca personalitatea sa domina net liota de membri a caror modestie era de notorietate. A fost, probabil, si unul dintre motivele pentru care PNȚCD a rezistat epidemicelor ruperi de „aripi” care au ciuntit din aliatul si rivalul sau, PNL. Situatia s-a schimbat radical o data cu succesiunea si cu succesul. Disparitia lui Coposu n-a determinat clasica lupta pentru putere, pe motiv ca veleitarii nu se simteau pregatiti. In asteptarea unor confruntari ulterioare, pentru toata lumea solutia Diaconescu parea a fi cea mai convenabila. Fara abilitati, incolor, modest, acesta parea a fi instrumentul ideal pentru cei care urmau sa ridice pretentii. Succesul de la alegerile din 1996, determinat intr-o serioasa masura de votul negativ al electoratului la adresa celor care guvernasera tara pana atunci, a declansat si criza. Unul dupa altul, taranistii de marca sau de conjunctura au intrat in colimatorul „majoritatii tacute', fiind extirpati sau cumintiti.

Ticu Dumitrescu, George Pruteau, Serban Sandulescu, Victor Ciorbea si - cu voia dumneavoastra, nu ultimul pe lista - Radu Vasile, au parasit un partid incaput, tot mai evident, pe mainile fundamentalistilor, nedispusi sa se angajeze pe calea unor reforme care le-ar fi putut rapi din privilegiile obtinute pe seama statu-quo-ului post-Coposu.

Delegatia Permanenta ce urmeaza nu va face decat sa confirme aceasta tendinta sub palaria careia gloriosul partid isi va urma neabatutul drum istoric: acela de a ajunge la guvernare o data la 50 de ani.