Punctul pe Y / joi 13 ianuarie 2000 Nr: -98

Cutremur in APR

Dupa ce, o vreme, a colectionat oameni de afaceri mai mult sau mai putin dubiosi, iata ca formatia dlui Melescanu, rupta din coasta PDSR-ului, se afla in fata unui veritabil „cutremur': este iminenta venirea lui Theodor Stolojan, alaturi de care vor semna (daca n-au semnat deja) adeziuni APR-iste personalitati ca Vasile Secares, Iolanda Staniloiu, Paul Dobrescu si, in general, persoane apropiate „centrului de meditatie politica' pe numele sau „Un viitor pentru Romania'. Este un moment important din mai multe puncte de vedere.

Primul ar fi contraponderea pe care o va constitui Theodor Stolojan la omnipotentul- pana acum - Teodor Melescanu.

Pentru el se va face gaura in statut, urmand a fi creata o functie similara celei de premier desemnat. Va veti intreba cum? APR e el in ofensiva, dar este departe de a cuteza sa gan deasca a castiga alegerile. Asta nu-l impiedica insa sa tinda spre un 20-25% (fata de cei 17% pe care pare sa-i aiba acum), ceea ce ar face din el partenerul obligatoriu al oricarui castigator. Situatie in care si-ar putea permite sa pretinda postul de prim-ministru pentru o persoana care l-a mai ocupat, beneficiind de un considerabil avantaj de imagine.

Sa revenim, insa, la zilele noastre. Infuzia de GUVR-isti va avea darul sa consolideze zona programatica a partidului, aducand inspre acesta grupuri ezitante din randul' intelectualitatii dezamagite' deopotriva de prestatiile de pana acum, si ale dreptei, si ale stangii. Va face, in acelasi timp, mai putin vizibila influenta unor oameni de afaceri, al caror pragmatism a facut bine bugetului partidului, dar n-a servit prea tare imaginea lui. Acest amestec de orientari contureaza, in ultima instanta, un profil de centru, mai aproape de adevaratul inteles al cuvantului, in care elementele de liberalism se imbratiseaza cu cele social-democrate. Este o circumstanta mai atractiva decat altele, pentru zona compacta a electoratului nehotarat sau dezamagit, deci nu trebuie cautati noi adepti. Nu lipsita de interes imi apare si o alta tendinta ce se manifesta in interiorul APR-ului in fierbere: apropierea de pozitiile rezonabile ale UDMR-ului si disponibilitatea pentru dialog cu aceasta formatiune pe cale sa devina un abonat la guvernare. Sa nu ne miram daca, la anul, intr-o formula de genul PDSR+APR, isi va gasi locul si un UDMR care cu greu va putea fi facut responsabil de esecurile actualei guvernari, formatiunea maghiara vazandu-si cu consecventa de interesele sale specifice. Schimbarile, dar mai ales acumularile din Alianta pentru Romania promit sa supuna viata noastra politica, atat de lenesa in miscari, unui veritabil cutremur. Cu impactul de rigoare in sondajele de opinie.