Punctul pe Y / sâmbătă 08 ianuarie 2000 Nr: -102

O exigenta europeana: algoritmul regional

Stiti bine ce accent pune Europa civilizata pe principiile federalismului si ale reprezentarii regionale. Ca sa nu mai vorbim de autonomie.

Recenta schimbare de premier ridica o problema pe care cercurile civice nu vor intarzia sa o dezbata si sa o desluseasca pe intelesul poporului: cat de reprezentativa este succesiunea titularului de la Palatul Victoria? Pe cine multumeste si pe cine nemultumeste ea? Si de ce? Pentru ca - observa un cunoscut analist - Mugur Isarescu este al doilea premier oltean succesiv. Ba, culmea, si din aceeasi localitate cu predecesorul sau Vasile - din Dragasani. Asta in timp ce Ardealul - ca sa dam un singur exemplu - nu a beneficiat de o asemenea favoare. Si stim bine cat de delicata e problema Ardealului. Nu zic ca ar fi trebuit sa avem un ungur premier (am avut un candidat la presedintie), dar ceva mai mult decat un simplu „os de ardelean' ca Petre Roman, era absolut necesar. Nici Moldova n-a dat obolul de reprezentare in Executiv: 1-a dat insa, cu varf si indesat, Basarabia -doi premieri (Stolojan si Vacaroiu) si un presedinte (Constantinescu). Cu Roman, Muntenia isi bifeaza prezenta, in timp ce Victor Ciorbea reprezinta o entitate foarte clara, ce nu poate fi amestecata in amalgamul zonei: Țara Motilor. Banatul, Crisana, Dobrogea si Moldova raman vaduvite de acest atu, iar de diaspora, ce sa mai vorbim.

Asadar, apare presanta gasirea unei solutii care sa puna in functiune algoritmul regional. Fara acesta, algoritmul politic risca sa opereze mutatii nefaste, in masura sa indeparteze natiunea romana de la principiile sfinte ale europenismului.