Punctul pe Y / Monday 15 December 2003 Nr: 1126

De la anul, nu ne mai ascultã BotoÂs telefoanele...

Dl BotoÂs, Ilie, ne face cunoscut un lucru pe care-l Âstiam deja: cã telefoanele ne sunt ascultate. Poate nu atât de intens cât ne-a fãcut sã credem paranoia suspiciunilor declanÂsate de fostul regim. 20.000 de oameni ascultaþi în ultimii zece ani reprezintã 0,1% din populaþie. Practic, un român dintr-o mie a avut 'privilegiul' de a stârni atenþia 'organelor'. Cã din aceÂsti 20.000, mãsura punerii telefonului sub ascultare s-a justificat doar în cazul unei treimi din cei monitorizaþi e o altã problemã Âsi ea poate fi acceptatã ca un procent de risc. Raportul dintre cauzele în care era vorba despre cazuri de corupþie sau crimã organizatã Âsi ascultãrile solicitate de serviciile speciale este, însã, net în favoarea celei de-a doua categorii: aproape 15.000 de avize de ascultare au vizat presupuse atingeri ale siguranþei naþionale, ceea ce face sã te întrebi ce s-a întâmplat de-am ajuns sã ne temem de spioni mai rãu ca pe vremea lui CeauÂsescu? Nu vreau sã spun cã serviciile secrete ar fi abuzat de acest procedeu, pentru cã nu am dovezi în acest sens. Cert este cã numãrul interceptãrilor a crescut spectaculos în 2002 (când s-au înregistrat 2.399 cereri de interceptare) faþã de 1992 (doar 61). Procurorul general explicã aceastã escaladare prin prisma evenimentelor din 11 septembrie 2001 Âsi prin temerea cã putem avea surprize din partea reþelelor teroriste, temere nejustificatã, din fericire.
Principala calitate a acestor informaþii smulse cu forcepsul de APADOR CH de la Parchetul General, Âsi doar în urma unei sentinþe judecãtoreÂsti, este cã pun în evidenþã perpetuarea unei anomalii: aceea cã aceste avize continuã sã fie încã apanajul uneia dintre pãrþile implicate în orice disputã juridicã de acest fel - procuratura. Procuratura centreazã cauzele Âsi tot ea sara la cap Âsi marcheazã de pe urma ascultãrilor. Procuratura - ca parte subiectivã - poate extinde oricând mãsura asupra a tot ceea ce crede ea cã e suspect, de unde Âsi numãrul mare al situaþiilor în care ascultãrile s-au fãcut de amorul artei (sau poate nu tocmai).

De aceea, faptul cã de la 1 ianuarie 2004, avizarea interceptãrilor se va face doar de cãtre instanþa de judecatã, dupã o metodologie riguroasã, este semnul cã abuzurile Âsi aproximaþiile vor fi mult mai puþin prezente în viaþa noastrã, iar actul de justiþie mai eficient.