Punctul pe Y / Saturday 05 July 2003 Nr: 986

Restructurarea Constitutiei

Cand toata lumea este de acord, inseamna ca nimeni nu gandeste prea mult - cam asa definea unanimitatea unui celebru om de spirit francez. Cam acesta pare sa fie si cazul Constitutiei noastre, supusa unei veritabile hartuieli intelectuale din partea formatiunilor politice dornice sa traga foloase de pe urma corecturilor care ar urma sa i se aduca. (Foloase electorale, bineinteles). Si incheiate cu un sentiment unanim de multumire.

Legea fundamentala a oricarei natiuni ar trebui sa fie un soi de icoana pe care din cand in cand o mai stergi de praf, fara a te atinge de prevederile ei. Ea trebuie sa fie atat de bine si de adanc gandita, incat sa poata face fata aproape oricarei situatii. Si nu pot sa nu ma refer la Constitutia americana, care in mai bine de doua sute de ani de existenta a cunoscut doar cateva amendamente. Nici vorba sa-si propuna cineva sa intre cu picioarele in ea si sa se apuce sa-i rearanjeze mobila dupa cum i se pare ca ar fi mai la moda.

Constitutia noastra n-a implinit decat o duzina de ani. In forma care a consacrat-o entuziasmul democratic post-revolutionar, nu va apuca cea de-a treisprezecea aniversare pentru ca in toamna vom avea, cu siguranta, un referendum. Cand a fost zamislita, aceasta constitutie a fost conceputa cu fata la trecut, nu la viitor. Parintii sai au fost mai preocupati ca nu cumva sa se mai ajunga la aberatii de tipul celor comuniste, asa incat au croit mai tuturor puterilor haine stramte si incomode. Practic, institutiile statului se incaleca si isi incalca atributiile, realizandu-se performanta de a se stopa din fasa o serie intreaga de proiecte democratice.

Era, desigur, nevoie, sa se umble la ea. Romania a evoluat mai repede si mai altfel decat s-a apreciat in 1991. Dar, la orizontul lui 2007 se profileaza o serie de corectii importante care sa o faca compatibila cu documentul european al carui proiect a fost adoptat deunazi la Salonic.
Stau si ma intreb daca nu era mai inteleapta o revizuire de fond, completa, in 2007, in locul acestei operatiuni care nici nu rezolva si nici nu inlatura viciile de fond. Practic, ce se intampla cu Constitutia este similar cu ceea ce i s-a intamplat Guvernului: s-a revizuit pe ici pe colo, in zonele fundamentale, fara a se schimba, practic mare lucru. In afara unor mutari cu impact electoral.