Punctul pe Y / sâmbătă 31 mai 2003 Nr: 956

Constantinescu - pe aceeasi lungime de unda cu Iliescu!

Churchill spunea ca oamenii se mai impiedica de adevar, dar de fiecare data se ridica si merg mai departe. Asa i se intampla si dlui Emil Constantinescu: se tot impiedica de adevarurile rezultate din guvernarea sa dar, tenace, se ridica mereu si merge inainte. Spre ce - doar el stie!

Dl Constantinescu este omul (politic!) in care romanii si-au pus cele mai mari nadejdi, dupa confuziile si contradictiile ce au succedat Revolutiei. Dl Constantinescu este, in acelasi timp, omul (politic) care a dezamagit in cel mai inalt grad aceeasi opinie publica, prin prestatia sa (politica) sub orice critica. O prestatie in care a fost 'ajutat' de o echipa guvernamentala pe masura. Guvernarea CDR-ista va ramane in istoria politicii romanesti ca momentul cel mai pitoresc si mai contradictoriu din exercitiul democratic post comunist.

Dl Constantinescu a pastrat, o buna bucata de vreme, o tacere decenta, asumandu-si, implicit, esecul unei guvernari care nu numai ca nu a indreptatit sperantele puse in ea, dar a si deschis larg usa celor care mai fusesera la guvernare si o parasisera printr-un veritabil blam electoral. Dl Constantinescu&Comp au reusit performanta de a demonstra acestui electorat ca dracul nu fusese chiar atat de negru si ca, vorba batranilor, rau cu rau, dar mai rau fara rau.
Acum, cum spuneam, dl Constantinescu ridica din nou glasul impotriva Securitatii, cea care-l 'invingea' in plin mandat, asumandu-si o parte din responsabilitatea esecului formulei in care a fost adoptata legea de deconspirare a acesteia. Spunea dansul ca la vremea respectiva, dupa castigarea alegerilor, Coalitia se afla in minoritate in parlament si ca unele persoane suspuse au fost santajate? Pentru ce? Pentru trecutul lor politic! Cine a fost de vina ca persoane cu trecut reprosabil au ajuns in functii de raspundere unde au putut fi santajate. Mai spune de Constantinescu ca, personal, a preferat o lege imperfecta, absentei sale. Curios, fostul presedinte se afla pe aceeasi lungime de unda cu cel actual, care parca l-a citat cand s-a referit la legea declararii averilor - lege cu care dl Constantinescu nu este, bineinteles, de acord.

Dar, asta e situatia. Istoria se repeta, si uneori chiar si oamenii. Despre greseli sa nu mai vorbim.