Punctul pe Y / marți 10 iunie 2003 Nr: 964

Obiective si perspective democrate

Consiliul National de Coordonare al Partidului Democrat, de la sfarsitul saptamanii trecute, a lasat mai multe lucruri incurcate si a clarificat unul singur.

Printre cele ramase in coada de peste se numara si democratia de partid. In regimurile democratice de sorginte mai recenta, democratia interna seamana cu cea de pe vremea lui Ceausescu. Adica nu prea exista sau, daca exista, este originala. Democratia din PD, chiar daca a evoluat, vorba lui Basescu, fata de ceea ce era pe vremea lui Roman (dictatura curata!) nu este, totusi, in pozitia de a asigura un discurs liber, mai ales in contradictoriu. Cel care a dobandit puterea, prin alegeri, o tine bine in mana, si nu slabeste deloc capastrul, stiind ca cel mai mic semn de slabiciune va fi exploatat de cei care-i vor locul. Din acest punct de vedere, Basescu nu face rabat nici macar la prestigiul fostului sau sef, Roman, caruia i-a taie scurt. Despre Pana, ce sa mai vorbim; in momentul in care a contestat deciziile sefului (revenirea controversatului Dutu, nu doar in partid, ci si in ierarhie) a fost ca si mort! Excluderea lui n-a mai fost decat o chestiune de zile. Chiar si Roman a inteles ca nu e momentul sa se puna cu el, navigand siret prin apele opozitiei fata de partidul aflat la putere si fata de 'servitorii' sai din PD.

Ce a lamurit CNC-ul de sambata? Strategia de fond pe care Basescu are de gand sa o aplice in perspectiva urmatoarelor scrutinuri electorale. Aceasta este axata pe castigarea unei pozitii cat mai bune in zona puterii locale. Basescu a inteles ca Opozitia la varf, parlamentara, este una pur decorativa atata timp cat n-ai forta sa sufli in ceafa Puterii. Obtinerea unui scor cat mai bun la alegerile locale ofera nu doar perspectiva satisfacerii nevoilor clientelei politice dar si o alta baza de abordare - si de negociere - a obiectivelor ulterioare. Stim deci, de pe acum, ca PD e cu ochii pe primarii - Basescu pe cea a Capitalei, Boc pe cea a Clujului, Negoita si Boagiu, pe cele de sector - si, probabil ca lista aspiratiilor se va definitiva cat de curand.