Punctul pe Y / marți 06 mai 2003 Nr: 933

Noua ordine mondiala si coruptia romaneasca

Cu o intarziere determinata, probabil, de o analiza la rece a situatiei, presedintele Iliescu a produs ceea ce s-ar putea numi replica la 'atacul' ambasadorului american Guest la adresa coruptiei si a luptei lipsita de convingere cu aceasta.

Presedintele a ajuns la concluzia, logica, ca o astfel de pozitie contravine legilor scrise si nescrise ale diplomatiei si ca ea se poate incadra in categoria amestecului in treburile interne ale tarii. Mai spune presedintele ca ambasadorul reprezinta cureaua de transmisie dintre domnia sa si omologul sau de la Casa Alba, si daca acela avea de transmis un mesaj, mr. Guest ar fi putut sa o faca direct la urechea presedintelui si nu in mass media.

Asta este o fata a problemei. Cealalta tine de schimbarile intempestive care au loc in ultima vreme in lume. Cele care conduc la crearea unui alt tip de ordine mondiala. Chiar dl Iliescu recunostea, dupa intoarcerea sa la Bruxelles, de la ultimul summit european, ca suntem nevoiti sa acceptam o situatie obiectiva: anume aceea in care Statele Unite sunt, la aceasta ora, unica superputere mondiala. Si ca aceasta superputere poate sa dea evenimentelor cursul dorit fara a solicita cuiva aprobarea sau consensul. Interventia in Irak este expresia cea mai convingatoare a acestei abordari. De ce n-am accepta, atunci, faptul ca unica superputere isi poate permite sa calce uzantele diplomatice si sa dea averstimente? Recent, la Damasc, Colin Powell ii explica presedintelui sirian ca presedintele Bush 'dispune de toate mijloacele politice, economice, militare si diplomatice' de a determina comunitatea internationala sa nu mai acorde suport miscarilor extremiste si teroriste. Probabil ca, in strategia globala a Americii, coruptia se aliniaza, intr-un fel sau altul pericolelor la adresa stabilitatii natiunii americane si atunci presedintele nu vede de ce n-ar face uz de mijloacele sale diplomatice de a-i persuada pe romani sa nu faca din coruptie o problema pur interna.