Punctul pe Y / luni 31 martie 2003 Nr: 902

Opozitia s-a unit din greseala!

Vor fi extrem de interesant de urmarit dezbaterile de astazi din parlament, pe marginea motiunii depuse de partidele aflate in Opozitie si transmise in direct de televiziunea publica.

Pentru ca este un moment istoric, cel putin dupa anul 2000, in viata noastra politica: pentru prima data Opozitia s-a unit! Din intamplare.

Iata ca intamplarea isi joaca rolul recunoscut in teoriile filosofice, reusind sa faca ceea ce nu pot o suta de programe si de strategii.

Pentru partidul aflat la Putere, aceasta motiune ar putea sa joace un rol decisiv, aproape mortal! Chiar daca premierul gasea un motiv de satisfactie de a cadea de pe urma pachetului de legi anticoruptie, nu cred ca un asemenea rezultat ar fi posibil atata timp cat PSD si-a asigurat, prin aliatii sai (UDMR si PUR) voturile necesare. Pericolul venea dinspre propriile randuri, de la parlamentarii nemultumiti de faptul ca vor trebui sa se retraga din functii banoase sau ca vor trebui sa-si ascunda afacerile, sau de la cei care au primit suficient de clar semnale ca nu se vor mai regasi pe viitoarele liste.

Pericolul ar fi fost real daca nu ar fi binecunoscute naravurile si lacomia multora dintre alesi, care nu vor accepta sa se lipseasca de privilegiile ce decurg din pozitiile pe care le ocupa nici macar pentru o luna, daramite pentru vreun an cat mai au de stat, doar pentru o simpla razbunare.
Chiar daca fara sorti de izbanda, demersul Opozitiei este important pentru calea pe care ar putea sa o deschida, pentru o convietuire mai eficienta decat cea de pana in prezent. Nici PRM si nici PD+PNL, nu pot spera, singuri, sa afecteze cu ceva pozitia liderului. Diferentele de optiuni si de strategie ar putea cunoaste ajustari minimale care sa-i poata pune pe liderii lor la aceeasi masa cel putin in chestiunile de fond. Si pentru C.V. Tudor devine evident faptul ca radicalismul discursului nu mai poate depasi o marja de sustinere, statistic limitata, si pentru Stolojan si Basescu e clar ca singuri, doar ei si cu ai lor, nu vor putea clinti blocul social democrat. Importanta va fi platforma comuna de pe care i-ar putea surprinde pe adversarii politici si prin care ar putea determina schimbari in profilul electoral.

Motiunea de astazi nu constituie un pericol. N-as spune, insa, acelasi lucru, despre una dintre cele care vor urma.