Punctul pe Y / sâmbătă 04 ianuarie 2003 Nr: 828

Diversiunea ministrului Agathon

Probabil ca, in 2002, nici un alt membru al Executivului nu a fost atat de atacat, ironizat sau blamat pe cat a fost ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. Incepand cu mult-comentatul proiect Dracula Park, continuand cu palmierii de la Mamaia sau cu placinta pentru cartea recordurilor de la Bacau, ministrul s-a aflat aproape permanent in atentia presei si a emisiunilor de divertisment ale televiziunilor. Un altul, mai slab de inger, si-ar fi luat lumea in cap si ar fi lasat domeniul fara acoperire executiva. Ministrul Dan n-a facut-o insa. A ramas pe pozitie, a parat oridecateori s-a putut si si-a declarat hotararea de merge mai departe cu orice pret.

Iata, insa, ca acum, pe la ora bilantului ma bate un gand. Si anume ca suntem cu totii victimele unei diversiuni foarte bine puse la punct. Ministrul Dan si-a asumat cu buna stiinta riscul de adeveni ciuca bataii gazetarilor care se pricep la toate si oricand. Cred, tot mai mult, ca ministrul s-a straduit sa ne socheze, facand tot ce a putut spre a ne tine atentia treaza spre domeniul pe care-l pastoreste. Ma intreb daca s-ar fi vorbit atat de mult despre necesitatea de a spori numarul turistilor straini, fara proiectul Dracula Park? Sau ca am fi scris cat am fi scris despre ceea ce s-a intamplat in ultima vara pe litoral, fara palmierii rasaditi pe faleza din Mamaia? Sau daca ne-ar fi dat prin cap ca din traditii se pot scoate bani frumosi, fara placinta-record de la Bacau, sau fara 'drumul vinului'?

Faptul ca ministrul ne-a jucat cum a vrut el reiese foarte clar si din bilantul de sfarsit de an al turismului: o crestere de 15% a numarului de turisti straini, incitati nu doar de frumusetile patriei noastre ci si - in mod sigur - de controversele in jurul parcului lui Dracula. Tot turismul este cel care a bagat in pusculita statului din privatizarile facute sub luminile rampei, nu mai putini de 1.340 de miliarde de lei. Pana si ultimele subiecte de persiflare - tunurile de zapada - au adus pe partiile din Bucegi mai multi turisti romani care obisnuiau sa-si cheltuiasca banii in Austria sau in Elvetia. Ceea ce este mai mult decat important, nu?

In mod evident, ministrul Agathon este un mare diversionist!