Punctul pe Y / Friday 09 October 2009 Nr: 2873

Asumarea iresponsabilitãþii

MiÂscarea lui Boc a fost bine ticluitã: adãugându-Âsi la Âsirul de asumãri de pânã acum Âsi pe aceea pentru modificarea pensiilor „neruÂsinate”, aratã un cartonaÂs roÂsu celor care ar dori sã trânteascã Guvernul printr-o moþiune de cenzurã, al cãrei motiv ar fi în ochii poporului cu drept de vot, apãrarea intereselor proprii ale parlamentarilor (din celelalte partide), beneficiarii de pensii speciale.

Premierul a fãcut mare caz în ultimele luni în legãturã cu aceste pensii, stãruind asupra celor care sfideazã bunul simþ: de peste o sutã de ori mai mari decât pensia minimã. Ce n-a prea spus dl Boc este faptul cã eventualele corecturi vor fi extrem de greu de operat - inclusiv din punct de vedere juridic - Âsi cã efectele asupra pensiilor mici va fi aproape nul. Tema este, însã, popularã Âsi pe fondul dificultãþilor momentului ar acorda celor aflaþi în nevoie o satisfacþie platonicã.

Decizia asumãrii este, cum spuneam, o provocare. La fel ca Âsi remanierea lui Nica, ea a fost bine gânditã Âsi calculatã. Iar raþiunile ei ies la ivealã, una câte una. Strategia eliminãrii social-democraþilor de la guvernare a fost însoþitã de intense - dar discrete - tratative cu parlamentari din alte partide, pentru a trece în barca puterii Âsi a obþine susþinerea necesarã. Rezultatele sunt vizibile: asemenea „generalilor trãdãtori” Oprea Âsi Iordãnescu, cel puþin vreo duzinã de alþi membri al PNL-ului au fãcut pasul în faþã. Odatã cu remanierea apare o Âsi altã categorie de nemulþumiþi care vor prefera osul guvernãrii în locul demnitãþii opoziþiei. ÃŽncet dar sigur, partidul prezidenþial face procentul pe care Âsi l-ar fi dorit la alegeri dar pe care n-a putut sã-l obþinã pe cãile tradiþionale. De aceea chestiunea moþiunii nu mi se pare deloc tranÂsatã, cu tot avantajul teoretic pe care l-ar aduce trecerea PSD-ului în Opoziþie.

Revin la asumare: de când s-a instalat la Palatul Victoria, cu ajutorul PSD-ului, Boc (vorba vine!) guverneazã de parcã Parlamentul nici n-ar exista. Cele mai importante legi, vitale de-a dreptul, n-au trecut prin filtrul Parlamentului Âsi ele vor fi aplicate chiar cu riscul de a genera efecte ireparabile în cazul în care multe dintre ele nu vor primi, în final, OK-ul celor douã Camere.

Este un mod de lucru care face din asumarea rãspunderii o manierã de-a dreptul iresponsabilã. E drept Âsi cã Parlamentul n-a prea dat semne de nerãbdare pentru a primi în lucru marfã guvernamentalã, preferând mai degrabã sã piardã timpul cu fel de fel de comisii care au nici o finalitate.