Punctul pe Y / joi 06 august 2009 Nr: 2828

Robotii de la Barcanesti

De cand s-a infiintat dispeceratul acela de Circulatie de la Barcanesti care prinde in ofside masinile care depasesc viteza legala pe DN 1, am tot mai mult impresia ca ministrul Nica are mari sanse sa rezolve problema personalului lipsa din Interne.

Ce se intampla acolo e un model ce poate fi aplicat pretutindeni. S-au instalat niste camere de luat vederi si niste radare care inregistreaza constiincios tot ce calca pe bec. Un robot - mai mult ca sigur - ia aceste inregistrari si pe baza lor trimite somatii de amenda. Ca abaterile sunt numeroase si posibilitatile robotului limitate reiese si din faptul ca, din momentul in care calci tu legea si viteza pana primesti instiintarea trec aproape sase luni. Daca esti ceva mai obosit si nici nu iei niste pastile ajutatoare pun pariu ca este greu sa-ti mai amintesti ce-ai facut cu sase luni in urma, daca erai la volan sau in bratele nevestei sau cine stie pe unde altundeva. Robotul de la Barcanesti - care in documente poarta diferite nume - una stie si asta face: baga in plic o notificare, pe care ti-o trimite sa platesti amenda.

Se intampla insa o chestie: tot mai multe autovehicule, in special de firme, au mai multi utilizatori, dupa cum o cer interesele. Iar incalcarea legii e o fapta strict individuala si personala. Ce faci daca nu mai stii sau nu-ti mai amintesti cine a condus masina in ziua de, luna X, ora has? Logic ar fi sa intrebi robotul: mai agent Vasile Amalia (asa il cheama cel mai des pe robot), da-mi un indiciu: cine era soferul? Era barbat sau femeie? Era blonda sau brunet? Batran sau tanara? Se machia sau era neras?Asta pen’ ca fotografia celui in cauza e... strict secreta! Nu poate sa o vada decat judecatorul, daca ajungi la el! Bineinteles ca robotul nu-ti raspunde, ca de aia e robot, ci, dupa trecerea catorva zile iti tranteste o amenda de 15 milioane. E criza si statul are plan la amenzi. Mare. Iar pentru treaba asta robotii sunt ideali. Mai ca ma intreb de ce sa nu populam intregul minister de Interne, inclusiv cu un ministru - robot, sa scape dl Boc de grija restructurarii?

P.S. Am dorit sa aflu de ce merg lucrurile asa la Prahova si am incercat sa-l contactez pe ”Tatucul” Circulatiei de acolo. Mi-a raspuns... robotul!