Punctul pe Y / Tuesday 19 May 2009 Nr: 2771

America nu crede in criza si in gripa...

Corespondenta din Miami - Valurile de calatori pe care le descarca aproape continuu jet-urile transatlantice pe aeroportul din Miami nu au parte de vreun semn ca pe aici bantuie celebra febra porcina. Probabil ca masuri de siguranta sporita se iau la terminalele care debarca pasagerii dinspre Mexic si America Centrala, dar toata atmosfera de aici este departe de a dezvalui vreo obsesie de acest fel. Parca nici criza financiara nu a afectat prea tare aceasta capitala a tropicului, oras care in ultimii ani a inregistrat ritmuri de dezvoltare egalate de putine alte metropole.


Miami ramane, fara indoiala, port-drapelul turismului american international. Prin caracteristicele sale unice ce fac ca aici sa se regaseasca conditii naturale care, de regula, sunt cautate in zone geografice indepartate, el reprezinta centrul exotismului national. Cu o istorie de doar un secol capitala Floridei a avut un destin sinuos, de la prima cale ferata care a legat de restul tarii o zona considerata improprie vietuirii si pana la devenirea sa ca placa turnanta a comunicatiilor din zona caraibeana. Ceea ce in urma cu o suta de ani era un loc bantuit de tantari si aligatori, cu mlastini de nepatruns si cu calduri naucitoare este astazi una dintre cele mai cautate zone pentru tihna varstei a treia si pentru petrecerea vacantelor in general. Doua au fost lucrurile care au scris istoria noua a Floridei: calea ferata si aerul conditionat. Ele au facut din Florida una dintre cele mai populate zone ale Americii, cu o economie dezvoltata si o dinamica sociala impresionanta. Asupra acestei evolutii si-a pus amprenta, benefic, exilul cubanez, un fenomen unic in istoria emigratiei americane recente in care o comunitate etnica a dat tarii de adoptie mai mult decat a primit. Pentru ca nu a fost vorba de un fenomen conditionat economic. Exilul cubanez de dupa 1960 a adus aici o populatie educata, cu experienta economica si cu un puternic spirit de grup. Cubanezii alcatuiesc astazi jumatate din populatia zonei Miami, primarul orasului si guvernatorul statului sunt de origine cubaneza, iar celebra mafie cubaneza care a inspirat filme de succes ca Scarface a fost anihilata cu aproape 15 ani in urma, lasand locul unor etnii mai putin eficiente, precum haitienii. Orasul este astazi unul ultramodern, functional si se mandreste cu statutul sau multietnic si multicultural. Isi au aici sediul numeroase mari companii multinationale Miami fiind considerata adevarata capitala economica a zonei Caraibelor. Nu intamplator orasul a fost ales ca gazda a celei mai importante reuniuni anuale a organizatiilor de turism din Statele Unite - Targul de turism POW WOW 2009, manifestare de forta care reuneste peste 1.000 de organizatii turistice care incheie cu acest prilej, cu beneficiari din intrega lume contracte de aproape 4 miliarde de dolari.
Desi celebra prin 'exportul' sau de turisti America reprezinta principala destinatie din turismul international, Turismul reprezinta pentru americani una dintre 'cheile' iesirii din recesiune si din capcana somajului. Autoritatile fac eforturi deosebite pentru a impaca necesitatea unei protectii sporite in fata amenintarilor teroriste cu simplificarea procedurilor de admisie. Dupa cum preciza Roger T.Dow, presedintele US Travel Association la deschiderea targului, programul Visa Waiver va adauga celor 27 de state aflate pe lista alte 5, pentru care procedura va fi simplificata iar durata raspunsului la solicitarea de viza va fi scurtata considerabil. Din pacate, Romania nu se afla inca pe aceasta lista, iar de asta nu sunt vinovati, desigur, americanii... De altfel, la aceasta editie a POW WOW participarea reprezentantilor firmelor de turism din Romania este extrem de redusa, ceea ce a starnit chiar si nedumerirea oficialilor ambasadei de la Bucuresti, care se asteptau la mai multe solicitari.

In plin sezon turistic Miami organizeaza evenimentul printr-o mobilizare exemplara a tuturor celor implicati in acest tip de activitate. Cat e ea de America, America nu-si permite sa ignore nici unul dintre amanuntele care i-ar putea aduce mai multi vizitatori. Platitori...