Punctul pe Y / vineri 15 mai 2009 Nr: 2770

Cu mascatii la bal si la spital!

Infractionalitatea nu poate fi combatuta cu manusi. In special cea violenta. Violentei trebuie sa i se raspunda cu violenta - dar in limitele legii. Asa au aparut „mascatii” de la SPIR. Acolo unde sectoristii si alti politisti fara antrenament nu razbesc in fata banditilor, se cere interventia unui corp specializat.

Politistii de la SPIR sunt specializati. Cei mai multi sunt fosti sportivi. Au conditie fizica si si-o intretin prin antrenamente intense. Sunt pregatiti sa raspunda oricarui tip de provocare. Ei, insa, sunt un instrument care raspunde la comenzi. Daca comenzile sunt bune, raspunsul e bun. Daca nu, nu.

Primul exemplu: retinerea lui Gigi Becali, in Pipera. Mascatii au debarcat, au sunat la poarta, apoi la usa, Gigi a iesit in pijama sa vada despre ce e vorba. I s-a spus politicos. Cei care se asteptau ca Gigi sa opuna rezistenta, au fost dezamagiti. Cel putin pentru ca asa anuntase el. Ca nu se va lasa cu una, cu doua. S-a lasat. Si-a dat seama ca n-are rost sa te pui cu legea. Chiar daca ai in jurul tau zece bodyguarzi. Drept urmare, mascatii au facut si ei exces de politete. Pana acolo incat l-au instalat chiar pe cel inhatat la volan, sa-i duca el la sectie.

Alta: dimineata devreme in Ferentari, undeva unde se termina orasul. In curtea familiei „Z” dau buzna peste gard vreo 12 mascati. Se raspandesc de jur imprejurul casei. Doi stau sa scoata usa din tatani cand deschide stapanul casei, buimac de somn. E luat pe sus, pus la pamant cu fata in jos si cu pistolul in ceafa. Unul dintre copii, de vreo 18 ani, e luat de par direct din pat si trantit pe podea. Nevasta gospodarului n-apuca decat sa intrebe: cine sunteti, ce vreti? - pana cand i se astupa gura. Raspanditi prin toata casa, mascatii deschid dulapuri, rastoarna cutii, cotrobaie prin debarale. Totul sub reflectorul aparatului de filmat care inregistraza demonstratia de vitejie. Cand un sef intreaba „sunteti familia X ?” si i se raspunde ca nu, aplombul mascatilor se inmoaie. Dar unde sta familia X? - mai intrraeba, nedumerit, seful. Habar n-avem! In tacere, comandoul se reuneste si iese tiptil pe poarta. Fara macar un „scuzati, pardon, bonsoar!” Eroare de identitate. Nimic special!