Punctul pe Y / marşi 12 mai 2009 Nr: 2767

Becali premier!

Aflat la un pas de disolutie, partidul lui Corneliu Vadim Tudor da semne de resuscitare. L-a ajutat injectia cu adrenalina a lui Gigi Becali, scos si el dintr-un anoniman emergent, de o spectaculoasa retinere cu mascati si de priponirea sa in arestul de la Rahova pentru un motiv cel putin controversabil.

Corneliu Vadim Tudor, redevenit pentru o perioada om de litere, sociolog, filosof si comentator sportiv, prinde din zbor firul sperantei si crede ca europarlamentarele, pentru care face tandem cu cel cu care pana nu demult isi impartea electoratul, vor constitui o buna trambulina pentru prezidentialele din iarna, cand pare foarte hotarat sa incurce itele si sa triumfe in dauna tripletei „oficiale” Basescu-Geoana-Antonescu.

Iar in cazul in care va fi ales presedinte, Tudor a declarat ca este hotarat sa-l numeasca pe Gigi Becali premier. Dincolo de enormitatea faptului in sine - in conditiile actuale - hai sa aruncam o privire asupra acestei eventualitati. Sa zicem ca Vadim intra in turul 2 al prezidentialelor, cu oricare dintre cei trei si ca electoratul va decide sa-i dea lui tara pe mana. Invatand din „lectia Basescu”, Vadim va gasi solutia de a-si impune omul - pe Gigi Becali - pentru formarea noului guvern. Probabil ca, asa cum s-ar fi intamplat si in iarna trecuta, parlamentarii nu vor dori sa riste pierderea posturilor manoase in care abia s-au acomodat si vor ceda santajului constitutional. Gigi Becali va primi din partea presedintelui Vadim sarcina sa formeze noul guvern. Cu cine-l va forma? Hai sa zicem ca nu asta e problema. Ce, parca Basescu n-a venit cu panarame de genul lui Dobre sau cu Parvuleasca, pentru Transporturi si Integrare Europeana, in 2004? Parca in actualul guvern Boc nu sunt niste anonimu de toata frumusetea, care pana ieri vindeau saltele Relaxa pentru Catarama si acum constituie societatea informationala? De ce n-ar fi verii si cumetrii lui Gigi Becali buni pentru a fi pusi in fruntea unor ministere unde nu vor trebui decat sa-si puna la randul lor oameni priceputi sa stoarca bani pentru ei si pentru partid - cum face toata lumea? Cu ce-ar fi mai prejos un Giovani Becali la Finate decat o Elena Udrea la Turism? De ce n-am putea accepta ideea ca oricare dintre membrii ramasi langa Vadim dupa iesirea din Parlament n-ar putea fi ministru?

Cat de bine s-ar descurca un astfel de ministru si cata viata lunga ar putea avea, este o alta problema. Si nu una de fond. Pentru ca nu competenta ministrului este ceea ce ii preocupa pe cei care vegheaza la destinele Romaniei, asa cum vegheaza, ci indeplinirea obiectivelor de partid, grup, gasca sau cum s-o mai fi numind tipul de asciere care functioneaza la varf.

Asa ca daca dl Boc se descurca - dl Boc care n-a prea facut afaceri in viata lui (si asta se vede), de ce nu s-ar descurca Gigi Becali, care a facut, slava Domnului?