Punctul pe Y / joi 23 aprilie 2009 Nr: 2755

Prigoana prigoneste presa!

De profesie invitat la televiziuni in talk-show-uri pe orice tema imaginabila si pe orice canal, dl Silviu Prigoana mai gaseste, din cand in cand, ragaz pentru obligatiile care-i revin ca deputat in Parlamentul Romaniei. Ca membru marcant al partidului de guvernamant, domnia sa considera ca este indreptatit sa se infrupte din rasplatile jertfei patriotice electorale.

Ca atare, atunci cand s-a pus problema candidaturilor pentru Parlamentul European, domnia sa a ramas pe ganduri, popas intelectual din care a iesit o idee mareata: daca presedintele isi pune fiica pe lista partidului, de ce n-ar putea si dansul, ca simplu membru, sa-si propuna fiul pentru aceeasi misie? La o adica, cu ce ar fi mai prejos Honorius decat Elena? Ea se plimba cu Range Roverul, el cu Lamborghini. Amandoi frecventeaza aceleasi cluburi de fite si se invart printre aceleasi odrasle de bani gata care populeaza aceasta zona privilegiata. De ce una ar fi valabila si altul nu? Cu aceste argumente in mana, dl Prigoana s-a adresat forumurilor responsabile unde a fost intampinat cu un „nu” categoric. Suparat - pe buna dreptate - dl Prigoana a avut o scurta izbucnire de manie patriotica in cursul careia i-au scapat niste vorbe mai dure referitoare la „lingaii” care vegheaza listele.

Corespondentul unei Agentii de presa a investigat accesul si a facut ceea ce ar face orice corespondent de presa: l-a dat publicitatii! Citindu-l, dl Prigoana si-a dat seama ca sinceritatea exprimarii i-ar putea crea niscai probleme pe linie de partid si a revenit asupra textului, solicitand Agentiei o dezmintire.

Principiile deontologice au primat si dreptul la replica - in care dl Prigoana afirma, extrem de convingator, ca nu-i sunt caracteristice expresii de felul celei citate, dat fiind orizontul de cultura in care traieste si actioneaza si, ca atare, trebuie considerat ca nu le-a folosit. Cum insa aceasta dezmintire nu i-a convins pe cei de la partid (stiau ei ce stiau) si-a luat o masura de prevedere in plus: a dat in judecata Agentia, pentru a i se drege onoarea nereperata in formula amintita.

Astazi se judeca procesul prin care dl Prigoana prigoneste presa si avanseaza o procedura pe care colegii domniei sale incearca sa o statueze in proiectul pentru noul Cod Penal: aceea ca atunci cand e vorba despre onoarea parlamentarului, presa este intotdeauna cea vinovata! La mai mare, Bibicule Silviu!