Punctul pe Y / miercuri 22 aprilie 2009 Nr: 2754

Noul brand turistic: "Poale'n cap"!

Nu pierd politicienii - mai ales intr-un an in care bat la usa si europarlamentare si prezidentiale - niciun prilej de a se da in stamba. Iar Pastele pare sa fie evenimentul preferat.

De ce? Pentru ca e o sarbatoare de suflet, cu semnificatie speciala si niciodata nu va putea fi contestata valoarea sa afectiva. Pastele il sarbatoresc toti: si musulmanii, si evreii, alaturi de crestini, si crestinii care au ocazia sa sarbatoreasca in mai multe reprize, si ateii sau liber-cugetatorii, care se multumesc sa-l considere o traditie pe care n-ai de ce s-o ignori. Cu alte cuvinte, este un soi de consens national, si unde-i consensul, hop si noi, politicienii!

Daca Traian Basescu, personal, are deja o traditie proprie de bai de multime pe la manastiri sau pe la alte lacasuri de (in) cult, o noutate absoluta este Elena Udrea. Ministrul Turismului are o conceptie foarte personala despre misia functiei sale: e o piesa in care ea joaca, mereu, rolul principal. Fie ca se da cu sania, fie ca pedaleaza de zor pe bicicleta, la munte sau la mare, sau si intr-un loc si in altul, nurlia ministreasa a devenit deja o specialista a pusului poalelor in cap. Ea insasi devine un soi de atractie turistica si se bulucesc oamenii s-o vada si s-o admire, sa vada cu ochii lor „minunea blonda” de la Guvern, cea careia nu-i rezista nimeni si nimic. Pastele acesta a fost un veritabil triumf pentru ea personal si numarul insumat de minute ce i-au fost dedicate pe canalele de televiziune il intrece pe cel dedicat lui Basescu si Geoana la un loc. Si daca tot e vorba de brand turistic, cred ca cea mai buna idee ar fi aceea de a o prezenta chiar pe doamna Udrea, cat mai decoltata si cu fuste cat mai scurte, zambind gales si exprimand traditionalul „vino’ncoa’” romanesc.

Si nu ne mai trebuie nimic. Ce stategii, ce proiecte turistice! Toate sunt rezolvate de doamna Udrea personal. A smuls ea unui buget de catastrofa tichetele de vacanta si nu va smulge unei Europe ametita de criza cohortele de turisti dornici sa se infrupte din traditiile natiei?

Ceea ce face doamna Udrea poate sa constituie o lectie pentru alti ministri, mult mai putin performanti. Doamna Andronescu, de pilda, s-ar putea echipa in scolarita si merge din scoala in scoala, alintandu-se, sa-i imbuneze pe dascalii ramasi fara jumatatea de leafa promisa. Dl Berceanu s-ar putea imbraca in salopeta si sa dea la sapa, macar o zi pe saptamana, pe santierul autostrazii Transilvania, pentru a-i rusina pe cei de cei dela Bechtel. Domnul Sarbu, Ilie, echipat cu camsa de in si itari, cu opinci in picioare, ar putea merge din sat in sat pentru a-i convinge pe tarani ca banii de la Uniunea Europeana vor veni negresit, numai sa iasa ei la treaba. Dl Paleologu, de la Cultura, daca va prezenta dansul la o parada a modei, costumele de intelectual create de colaboratorii sai apropiati, ar putea genera o adevarata revolutie in modeling! Si asa mai departe.

Ideea e de studiat. Nu stii de unde poate sa sara iepurele redresarii economice, daca nu din traista bucovineana a doamnei Udrea...