Punctul pe Y / vineri 17 aprilie 2009 Nr: 2752

Sandu, acest Voronin al fotbalului

Ceea ce se intampla acum in fotbal poate sa semene cu situatia de la Chisinau. O atmosfera tensionata, prevestind revolta si - eventual - rasturnarea de regim.

Mircea Sandu imi evoca un nou soi de Voronin al fotbalului. Ca si liderul de la Chisinau, Sandu a profitat de neclaritatile momentului si a pus mana pe putere in fotbal, inventand o procedura ad - hoc si constituindu-si o camarila recunoscatoare, constienta de faptul ca traiul sau bun depinde de siguranta liderului.

Mircea Sandu s-a improprietarit cu prestigiul fotbalistic adus de o generatie de fotbalisti de exceptie, generatie al carei „varf” a fost inregistrat la Sevilla. A reusit chiar sa dea impresia ca cele cateva reusite partiale - calificari la CE sau CM, iesirea din grupe - s-ar datora mai degraba conducerii sale intelepte decat ultimelor zvacniri ale generatiei pierdute. Pe masura ce calitatea submediocra a fotbalului practicat in interior devenea tot mai evidenta, gratie mai ales amestecului asa-zisilor 'oameni de fotbal' sau 'finantatori', care au reusit sa capteze mare parte din atentia publicului, viciile de fond ale administrarii si oraganizarii activitatii competitionale au iesit la iveala. Aranjamentle si blaturile, tot mai frecvente, au fost tolerate pe principiul 'separatiei puterilor' pana la momentul in care justitia a intervenit hotarat. Arestarile de sefi de club si de arbitri demontreaza ca organismul fotbalului este grav atins de cancerul coruptiei.
Iar cand organul cel mai afectat este corpul de arbitri, inseamna ca nu mai e nicio speranta de vindecare. E ca si cum ar fi arestat ministrul Justitiei, iar seful Guvernului spune ca el n-are nicio treaba. Si cam asta incearca Mircea Sandu sa ne spuna. In loc sa faca ceea ce orice „premier” ar face intr-o astfel de situatie: sa demisioneze!

Lumea fotbalului fierbe. Nemultumitii incep sa-si exprime frustrarile. Contestatiile incep sa curga. Vom asista, probabil, la iesiri in strada si la demonstratii. Mircea Sandu nu dispune, insa, precum Voronin, de un aparat represiv. Ceea ce mai poate face e sa-i 'mituiasca' cu functii pe contestatari, pentru a ramane in cea mai manoasa functie. 'Dictatorul' cu cea mai lunga domnie - ar face nu peste mult timp 20 de ani - n-are nici macar solutia fugii cu elicopterul de pe acoperisul FRF. S-ar putea sa sfarseasca mandatul la zidul cine stie carui stadion, improscat de pietrele suporterilor radicali...