Punctul pe Y / luni 16 februarie 2009 Nr: 2431

Daniel Morar, acest Ionel D’Arc al justitiei romane

In sfarsit, mi s-a luat o piatra de pe inima. Domnului Daniel Morar i s-a prelungit mandatul in fruntea DNA cu inca trei ani. A contat in aceasta decizie faptul ca el insusi si-a exprimat dorinta de a ramane in functie - dupa cum ne-a explicat doamna Codruta, baschetbalista, dar si tarzia luminare a ministrului bucalat, cel care in doar sase luni a izbutit sa converteasca rezervele exprimate atunci cand, ca liberal ce era, a vrut sa-l schimbe pe Morar cu consiliera sa, in argumente in favoarea mentinerii postolului anticoruptiei in scaunul sau din noua sa perspectiva independenta.

Dl Morar este un personaj interesant. Nu stiu cu ce a reusit domnia sa sa-i farmece pe cei de la Bruxelles de-au vazut astia in el unica garantie a reformarii justitiei. Mai mult decat atat in oricare alt caz - pana nici Monica Macovei, sustinuta de amicul sau Frattini, nu a beneficiat de un asemenea suport - Daniel Morar a devenit pentru functionarii comunitari o emblema. Presiunile care s-au facut asupra autoritatilor in favoarea sa nu au corespondent. Dupa cum nu are corespondent nici modul de-a dreptul insolent in care Comisia Europeana a pus la zid - fara prea multe argumente - insusi Parlementul Romaniei, care nu are niciun fel de subordonare fata de Bruxelles. Parlamentarii romani, fosti si actuali, au fost trasi de urechi ca la scoala pentru indrazneala de a nu fi raspuns cu promptitudine indicatiilor pretioase venite de sus. Mai grav este ca reprezentantii Romaniei n-au avut alta reactie decat de a-si pleca capul si de a-si turna cenusa in crestet, reeditand un model de comportament pe care-l credeam ingropat odata cu Cominternul.

Ultimul raport al Comisiei este unul critic. Pe buna dreptate. Nimeni nu poate sti mai bine ca noi cat de nereformata e justitia, ce pacate are si cat de grav afecteaza aceasta situatie fundamentele democratiei si increderea in statul de drept. Comisia reduce insa nereformarea la un simplu element de decor: disputa juridica dintre Parlament si Parchet. Disputa in care intervin o serie de elemente ce tin, efectiv, de modelul actual jurisdictional si de un proces obligatoriu. In viziunea europeana nereformarea justitiei se reduce la urmatoarea schema: DNA-ul vrea sa infunde un inalt demnitar - Nastase, iar Parlamentul nu voteaza in favoarea ridicarii imunitatii sale si a posibilitatii de a fi trimis in instanta! Iata, insa, ca Nastase a cerut chiar el acest lucru. Sunt foarte curios pe unde va scoate dl Morar camasa daca instanta va constata ca Nastase nu este vinovat de ceea ce i se imputa, sau ca dosarele sale au fost prost facute (cum s-a intimplat de atatea ori!)? Cum va justifica apostolul anticoruptiei timpul pierdut si banii cheltuiti pentru o tinta falsa sau nesigura, in timp ce in jurul sau coruptia de toate felurile isi face de cap intr-un mod nemaiintalnit, poate, in istoria noastra?

Comisia Europeana are dreptate, pe fond. Cu o precizare: nu atat justitia este nereformata, cat cei care o servesc. Oamenii! Daca nu sunt dintre cei care au mostenit si au continuat metodele „justitiie socialiste”, implantandu-le pana in mecanismele de functionare ale CSM-ului, sunt dintre cei formati la scoala „justitiei de piata”, in care dreptatea este pusa pe taraba si livrata celui care da mai mult. Atata timp cat nu vor functiona criterii clare de selectie si de promovare a magistratilor, atata timp cat cinstea si corectitudinea nu se vor impleti firesc cu competenta profesionala, nu vom avea nici justitie reformata si nici justitiari adevarati. Nu de parada...