Punctul pe Y / luni 19 ianuarie 2009 Nr: 2407

Pledoarie pentru salata romaneasca

Participand la o reuniune organizata de reprezentantii de frunte ai mediului de afaceri - intre care am recunoscut nu putine figuri controversate, acuzate de fel de fel de inginerii financiare pe seama statului - presedintele Traian Basescu a lansat o veritabila pledoarie pentru salata romaneaca. Mergand dansul sa faca aprovizionarea pentru doamna Basescu, la Carrefour Orhideea, a putut sa constate cum e prezentata acolo salata de import fata de salata romaneasca din piata. Diferenta e cam cum arata doamna Udrea, echipata dupa un sejur de shopping la Viena, in comparatie cu una din specialistele de la APACA. Este, desigur, vorba de forma, pentru ca daca e sa vorbim de fond, eu personal as avea mai multa incredere in doamna de la APACA, daca mi-e foame sau vreau sa imbrac o camasa bine calcata. Incerc sa-i inteleg rationamentul presedintelui si cred ca nimeresc: dansul vrea sa spuna ca din salata romaneasca din Matache consoarta dumisale poate sa gateasca ceva mai bun decat din salata turceasca de la Orhideea. Numai ca el, personal, in conditia de achizitor, trebuie sa-si invinga atractia formala pe care o exercita salata turceasca asupra optiunilor sale de cumparator.

Merg mai departe: prin acest exemplu, dl presedinte face - din nou - o pledoarie pentru produsele autohtone. Si are perfecta dreptate. Un bun coeficient al gravitatii crizei actuale se este cauzata de dezinteresul pe care producatorii romani l-au manifestat fata de produsele traditionale. Asa am ajuns astazi ca, tara eminamente agrara cum am fost, sa mancam ce produc tarile industrializate.

A doua chestiune pe care a ridicat-o presedintele la intalnirea cu „grupurile de interese” se refera la comportamentul tipic al statului. Situatia grea cu care se confrunta azi agentii economici si falimentele in serie, au printre cauze si faptul ca statul nu-si plateste datoriile. Intransigent cu agentii economici care intarzie sau nu reusesc sa-si plateasca darile, statul nu catadixeste sa dea socoteala nimanui pentru intarzierile cu care face platile. Platile intarziate sau esalonate sunt considerate o practica curenta si nimeni nu raspunde pentru victimele pe care acest procedeu le face. Basescu i-a trasat lui Pogea sarcina sa-i plateasca pe creditori, iar Pogea n-a zis nu. Dar nici bani nu are.

Salvarea Romaniei sta insa in salata!