Punctul pe Y / Saturday 20 December 2008 Nr: 2393

Un guvern statistic rosu-portocaliu

Este prematur sa spui cat de bun - sau de rau - va fi noul guvern care-l are in frunte pe dl. Boc.

Pentru asta va trebui sa treaca ceva timp, in care Executivul sa se manifeste. Desigur, ar fi fost normal sa se gaseasca o solutie prin care experimentul sa nu se faca direct pe oameni si intr-un moment de criza.

Singura perspectiva din care se poate evalua creatia celor doua partide care au decis sa mearga impreuna cat se va putea este una statistica.

Sa observam, mai intai, ca exista un raport interesant intre numele 'vechi' si cele noi pe ansamblu. 60% sunt 'veterani', iar 40% sunt 'novici'. Intre cele doua partide exista acelasi raport, in favoarea PSD-ului. Concret, patru pedelisti si sase pesedisti au mai fost membri ai Guvernului. Cinci dintre cei care au mai fost ministri revin pe aceleasi portofolii. Este vorba de Berceanu (Transporturi), Sarbu (Agricultura), Oprea (Interne), Andronescu (Educatie) si M. Sarbu (Munca).

Ce tineri au intrat in Guvern? Pai primul ar putea fi considerat chiar premierul, dar sa nu-l punem la socoteala. Tineri ar putea fi considerati trei dintre pedelisti - Ridzi, Udrea si Paleologu si un pesedist - Ponta.

In materie de experienta executiva, exista o paritate: jumatate dintre membrii noului Guvern au mai trecut printr-o asemenea experienta. Facand o comparatie cu precedentul Executiv - cel instalat de Alianta DA la 29 Decembrie 2004, raportul de experienta este net favorabil celui actual: in 2004 un singur ministru - premierul, Tariceanu, avusese o experienta anterioara: fusese ministru al Comertului, vreme de trei luni, in Guvernul Ciorbea.

O interesanta egalitate se mai manifesta si in materie de componenta feminina: trei ministrese au fost in Guvernul Tariceanu, trei sunt si in Guvernul Boc. Doar ca in precedentul avusesera portofolii mai importante - Justitie, Mediu si Cultura.

Daca acesta este un Guvern cu multi titulari cunoscuti, cu o prezenta sustinuta in mass-media, nu lipsesc cei despre care, practic nu s-a stiut mare lucru la data nominalizarii. Nemirschi, de la Mediu, era cunoscut doar pe la el, la Constanta. Despre Sandu de la Comunicatii nimeni nu poate sa spuna mare lucru in afara de Catarama. Iar pe doctorul Bazac, l-a scos din anonimat doar calitatea de dealer Ferrari. Tot prin zona statisticii ar putea sta si amanuntul ca patru dintre membrii actualului guvern au facut parte si din cel precedent: Pogea, Videanu, Berceanu si Blaga.

Intrand intr-un domeniu adiacent, cel al 'impresiilor artistice', sa spunem ca daca este vorba de 'omul potrivit la locul potrivit', nu m-as hazarda spre un al doilea exemplu, in afara de cel al lui Cristian Diaconescu la Externe. Si viceversa: 'omul nepotrivit la locul nepotrivit' - e vorba despre o femeie: Elena Udrea, pe care nimic n-o leaga si n-o califica de domeniul turismului, in afara de, poate, experienta personala cu presedintele Norvegiei.

Hai sa vorbim putin si despre oameni. 'Oamenii lui'. Sunt in Guvern 'oameni ai lui Basescu' - Udrea, Ridzi, Stanisoara, 'oameni ai lui Nastase' - Ilie Sarbu, Gabriel oprea, Victor Ponta, Dan Nica, 'oameni al lui Iliescu' - Ecaterina Andronescu. M-am gandit daca ar putea fi inclus in aceasta clasificare si dl. Boc. Adica daca are si domnia sa are niste oameni. E o idee stupida. El insusi este omul cuiva...

Era sa uit: de 12 ani incoace, este primul Guvern in care nu figureaza niciun ungur, udemerist sau nu.