Punctul pe Y / vineri 28 noiembrie 2008 Nr: 2375

Efectele uninominalului

Daca sistemul de vot uninominal are, la ceasta ora, cand nu i se cunosc cu exactitate efectele si implicatiile, o valoare, aceasta consta in faptul ca nimeni, nici unul dintre candidati, nu ai locul asigurat. Lista avea aceasta - calitate- sa-i zicem: se stia clar ca primele locuri merg la sigur, daca partidul detinea o forta de minim 5 la suta. Soarta parlamemtarilor statea, de cele mai multe ori, in pixul presedintelui de partid, care aviza listele. Cine trebuia asigurat sau protejat, se gasea in pozitiile eligibile. La limita erau postati cei carora trebuia sa li se ofere speranta dar nu li se putea garanta locul.

Cu uninominalul se schimba situatia. Oricat de convingatoare ar fi sondajele preelectorale, candidatul nu poate fi sigur pe victorie decat daca obtine 50 la suta din voturile dintr-un colegiu, lucru care se va intampla in destul de putine cazuri, data fiind valoarea (procentuala) apropiata a celor trei partide principale. Daca apartine unui partid din seria a doua valorica, chiar daca obtine un astfel de procent, candidatul trebuie sa astepte rezultatul final, pentru a se sti mai intai daca partidul sau a reusit sa sara parleazul baremului electoral. Este, daca vreti, cazul lui Becali, care, teoretic, ar avea la dispozitie majoritatea voturilor zabrautenilor carora le-a platit factura de curent electric (desi un sondaj intern al PSD-ului indica faptul ca este surclasat de debutanta nepoata a lui Mizil!), dar care este legat de scorul general al PNG-ului, pe care aceleasi sondaje il plaseaza abia in jurul valorii de 3 la suta. Sansele lui Becali de a accede in Parlament ar fi fost mai mari daca ar fi candidat independent, dar in acest caz si-ar fi lipsit partidul de aportul tractiunii sale in calitate de locomotiva - Maybach. Intr-un asemenea context ar putea esua chiar lideri ai partidelor din prima serie valorica, daca masinaria de partid n-ar fi actionat cu precadere in colegii precum Ciofliceni si Dabuleni. Concurenta este insa suficient de acerba, pentru ca politicienii versati si cunoscuti, precum Talpes, Cristian Diaconescu sau Razvan Theodorescu sa astepte cu emotie numaratoarea voturilor si calculele complicate de redistribuire a voturilor. Cele mai serioase masuri de prevedere si le-au luat cei de la UDMR: pentru prima data, in istoria scrutinurilor de dupa 1989, ei si-au nominalizat candidati in absolut toate colegiile, chiar si in cele care n-ar putea aduna decat cateva voturi, care insa s-ar putea sa atarne decisiv la numaratoarea finala. Lucru pe care „omologii” din PRM n-au fost in stare sa-l faca, apropriindu-si si mai mult riscul ramanerii pe dinafara.

Un alt efect „pervers” al uninominalului va fi si ceea ce se intampla in cazul indisponibilizarii unui candidat sau al unuia devenit parlamentar, prin deces, arestare sau alte accidente. Candidatul nu mai poate fi inlocuit, si partidul respectiv pierde voturile pe care le-ar fi luat acesta. Parlamentarul, de asemenea, nu poate fi inlocuit - cum se intampla la liste, unde postul revenea, automat, urmatorului clasat. Acum se vor organiza alegeri partiale, in colegiul respectiv si in Parlament poate intra reprezentantul altui partid, lucru care poate influenta direct echilibrul dintre eventualele coalitii.

Si, in fine, un alt aspect: duminica seara, exit-poll-urile nu vor risipi decat partial incertitudinile. Se va sti, cu aproximatia de rigoare, care va fi scorul general al partidelor si care sunt candidatii care au obtinut peste 50 la suta. Componenta viitorului Parlament o vom afla insa abia in zilele urmatoare.