Punctul pe Y / marți 25 noiembrie 2008 Nr: 2372

Becali se ia de gat cu Biserica

Mult Prea Cuviosul George Becali isi da in petic in plina campanie electorala crestina: da in gat Biserica! Ca si cum ar fi o amanta care l-a inselat iar acum ii cere inapoi basmalele si margelele cu care i-a cucerit sentimentele.

Desi divinitatea nu tine registre contabile, Gigi Becali este foarte scrupulos in a-si inventaria donatiile. A dat doua milioane de euro pentru constructia Catedralei Neamului. I-a mai dat 100.000, bani de buzunar Patriarhului, la intronizare. I-a dat din toata inima, dar nu s-a asteptat sa fie tratat cu atata nerecunostinta. Mai intai, catedrala nu numai ca nu e gata, dar nici n-a inceput constructia ei. Iar cele 2 milioane stau si fac pui in haznaua Patriarhiei. Pui de care ar cam avea nevoie acum, ca a venit criza si DNA-ul nu vrea sa-i dea inapoi valiza cu alti 1,7 milioane de euro. De la care, de asemenea, ar fi putut scoate o dobanda frumusica, cu atat mai mult in vremurile astea de post la lichiditati. Asa incat, pentru ca biserica nu si-a tinut angajamentul de a inalta catedrala, omul vrea banii inapoi. Patriarhia zice ca nu se poate, ca mortul de la groapa nu se mai intoarce. Cum adica? Banii nu sunt morti, sunt vii si daca ai grija de ei cresc, se fac mari si fac alti bani! Colac peste pupaza, undeva pe unde Gigi a cumparat un teren sunt niste maicute incapatanate care nu se lasa alugate nici cu buldozerul. Pai de asta a dat Gigi bani la inscaunare, celui mai mare in grad, ca sa-si bata joc de el niste soldatei de-ai generalului cu potcap!

Acum veti intelege mai bine revolta dreptcredinciosului Becali din Tunari. Om cu credinta in Dumnezeu si in emisarii lui pe acest pamant, se vede sfidat si batjocorit de cei pe care i-a creditat cu produsul sansei sale. Convins pana-n fundul sufletului ca a facut avere cu sprijinul direct al lui Dumnezeu, Gigi Becali a considerat firesc sa plateasca pentru asta o taxa, colectorilor pamanteni ai Celui de Sus. Dar nici chiar asa!

Lasand gluma la o parte: criza pare sa-l fi lovit pe latifundiarul de la Pipera mai tare decat e el dispus sa accepte. Si l-a lovit exact la buzunarul in care tinea banii de cheltuieli curente. Si cum terenurile nu se mai vand - deocamdata - e nevoit sa recupereze de pe unde poate. La urma-urmei, si-a incercat norocul: daca Inalt Prea Fericitul era mai slab de inger, poate ca i-ar fi dat inapoi banii de catedrala: ia-i, Gigi, fa-ti treaba acum cand ai nevoie si ii dai tu inapoi cand o trece criza. Dar Inalt Prea Fericitul e tare. Nu doar de inger.

P.S. Ca si darea afara a lui Hagi de la echipa intr-o alta campanie electorala, nici acum Becali n-a ales cel mai bun moment pentru a-si demonstra calitatile de bun crestin. Chestia asta se poate calcula in procente. Lipsa.