Punctul pe Y / luni 24 noiembrie 2008 Nr: 2371

E buna criza la ceva?

Desigur, fenomenul crizei economice nu se incadreaza intre lucrurile agreabile din viata unei colectivitati. Este, pana la urma, un soi de catastrofa naturala, precum un cutremur sau un tsunami, care loveste necrutatoe ceea ce intalneste in cale. Dar, dupa fiecare eveniment de acest gen, oamenii se ridica si merg mai departe.
Crizele au ceva din implacabilitatea acestor fenomene. Chiar daca, dupa ce se produc, crizele lor apar evidente si tin, de cele mai multe ori de erori umane si nu de procese geologice sau meteorologice. De-a lungul istoriei umanitatii, crizele economice s-au manifestat sub diferite forme, fiind generate de cresteri nesustinabile si generand depresiuni severe. Simplificand, am putea spune ca pretul banilor a variat uneori brutal, in functie de anumite conjucturi sau deciziicu impact general.

La noi criza vine dupa aproape doua decenii de crestere economica, dupa criza politica din decembrie 1989 care a dus la prabusirea economiei de comanda. Toti acesti ani au adaugat cate ceva - din pacate haotic si necontrolabil - la repunerea in functiune a mecanismelor economice. Pretul acestei cresteri buimace a fost o inflatie greu de tinut in frau si seisme sociale si financiare de genul jocurilor piramidale si al falimentelor bancare. Fiecare experienta de acest gen a creat insa anticorpii necesari evolutiei, spre o autentica economie de piata. Trendurile instalate in ultimii ani au parut trainice.Ele au generat crize ale fortei de munca si escalada preturilor in tranzactiile imobiliare, devenite principalul motor al cresterii economice.

Criza va afecta, cu precadere anul viitor, intreaga populatie. Somajul va creste, puterea de cumparare va scadea. Zone intregi ale economiei speculative se vor prabusi. Criza va avea insa si un merit: acela de a o curata de excrescentele neviabile, de a inlocui ponderea speculatiilor cu aceea a productiei, de a reglementa decalajele de pe piata fortei de munca. Cu siguranta ca Romania va iesi, in cele din urma, intarita din acest examen sever al adaptabilitatii la noua ordine economica mondiala.