Punctul pe Y / joi 20 noiembrie 2008 Nr: 2368

"Cumparati romanesc!"

Fie ea cat de ostentativa si cu trimitere directa la o anumita situatie conflictuala, miscarea facuta de presedinte este corecta si optima. Anuntand ca de acum inainte se va deplasa la cumparaturi si in alte situatii mai putin oficiale cu un autoturism „Dacia”, Traian Basescu da un semnal necesar: este timpul ca situatia producatorilor romani de bunuri sa ne preocupe cu mai multa intensitate.

Dupa aproape doua decenii in care cel de la cel mai inalt nivel acest interes a fost, practic, boicotat, in numele liberalismului pietei, trebuie sa privim lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva. Țara asta are resursele necesare sa produca o multime dintre bunurile pe care acum le importa. Ne-am obisnuit sa cumparam de la piata rosii din Israel, castraveti din Bulgaria sau ceapa din Rusia, desi toate cresc din plin prin gradinile noastre.

Cel mai rau lucru s-a intamplat cu productia nationala de autoturisme: nici unul dintre guvernele care s-au perindat prin palatul Victoria n-a binevoit sa „inteleaga” ca achizitiile publice de masini din import sunt scumpe si nepotrivite scopurilor practice. In loc de asta, am asistat la o veritabila escalada a nesimtirii si a lipsei de jena: primarii, ministrii, directorii de pe la stat au umplut parcarile institutiilor cu masini de lux, intr-o concurenta directa cu sectorul privat. A fost unul dintre motivele principale ale momentelor dificile prin care au trecut fabricile din Pitesti si Craiova, de pe urma carora nu s-au refacut nici in ziua de azi. In multe tari cu resurse si standarde mai ridicate decat ale noastre, se prevede prin lege ca sectorul public nu se poate dota cu masini din import. E timpul sa dam si noi o astfel de lege pentru ca doua nume ca Renault - acum si Ford - maine, poimaine sa nu trimita muncitorii acasa si sa blocheze intreaga retea de furnizori, ducand-o spre faliment.

Stiu ca problema e delicata: prea multi oficilali au interese directe in sistemul de dealeri auto. Dar poate ca au reusit sa-si mai faca plinul. E momentul sa ne gandim mai bine ce si de ce cumparam, atunci cand bagam mainile in buzunar dupa RON-ii nostri. Nu e vorba de protectionism. E vorba de bun simt national.

P.S. Americanii au avut in repetate randuri veritabile campanii de acest gen: „Buy american” a fost sloganul de aparare in fata invaziei de bunuri din import. „Cumparati romanesc” - poate fi replica noastra, nu doar la vreme de criza.