Punctul pe Y / vineri 07 noiembrie 2008 Nr: 2357

Tentativa de blat din meciul Copos-Taher

Cine-l cunoaste pe George Copos, si nu doar din activitatea de politician ajuns vicepremier - stie ca acesta nu este omul care sa poata fi pacalit cu usurinta. Si, mai ales, nu este partenerul de la care sa spui ca vei putea obtine mai mult decat e el dispus sa dea. Or Copos nu este, in general, dispus sa dea ceva. Doar sa ia.

Deci: atunci cand s-au facut auzite primele rumori legate de o eventuala tranzactie prin care „regele prajiturilor” punea pe taraba savarina sa favorita, lumea s-a cam mirat. Cum sa vanda Copos Rapidul? Si ce sa faca dupa aia? Cine si de ce sa-i mai ia interviuri? Si cum sa nu-si dea el cu parerea despre tot si toate? Indiferent cum a mers Rapidul de-a lungul anilor, Copos n-a avut de pierdut de pe urma lui. A fost o vaca de muls, pe care a luat-o de la stat, impartind sarcinile: statul o hranea si el valorifica laptele! Cum-necum, a stiut intotdeauna sa-si ia partea leului si daca a bagat vreodata bani (eu ma indoiesc), atunci i-a scos cu varf si indesat. Si uite ca, deodata vrea sa-si taie sursa de vitamine!

Cu viclenia specifica omului, el a intuit in partenerul din alte afaceri, sirianul Taher, pofta acestuia de popularitate. Intr-un context in care avea tot ce aveau si altii - Becali, Turcu, Borcea si alte figuri carismatice ale fotbalului - lui ii lipsea ceva: popularitatea. Mediatizarea. Sentimentul ca fiecare vorba pe care o scoate din gura e plina de miez, din moment ce ziarele si televiziunile se reped sa o reproduca. Si ce alta cale mai buna spre un astfel de context putea fi decat fotbalul? Si decat nevoia de bani a lui Copos? In aceste conditii s-a produs celebra tranzactie care a uimit o lume fotbalistica, foarte putini fiind cei care au putut sa creada ca Copos se va desparti cu atata usurinta de asset-ul sau cel mai de pret. Fericit, Taher a batut palma si a inceput sa se dea in stamba inainte sa se faca actele. Si ca sa nu moara capra inainte sa poata sa bea cupa de lapte a victoriei, a si inceput sa o furajeze cu milioanele de euro de care avea nevoie. Nu echipa, ci Copos. Greu de imaginat o asemenea naivitate si neglijenta din partea unui om harsit in toate afacerile, precum Taher, care s-a trezit cu jumatate din milioanele de dat tocate si fara nicio hartie la mana. Somat, Copos a scos smecheria din buzunar: stai asa nene Taher, ca banii astia n-au fost pe vanzare. Ai investit si mata ceva in echipa. Iti recunoastem investitia si o s-o scoti cand o castiga Rapidul Cupa UEFA! Vanzarea e altceva. Daca vrei sa cumperi, vino cum am vorbit, cu 15 milioane cash. Ca mai am nevoie sa inalt Turnul ala de care ti-am vorbit.

Ce-a facut Copos? Nimic altceva decat ce face cand face afaceri. Ce-a facut Taher? Ce n-a facut in alte situatii, cand si-a luat garantii. Ăsta-i fotbalul si astea-s blaturile lui.