Punctul pe Y / Wednesday 05 November 2008 Nr: 2355

Cum ii loveste criza pe bietii miliardari de top

Cred ca daca cele doua TOP-uri - 500 si 300, ale Adevarului si Capitalului - s-ar fi facut acum sau peste vreo luna-doua, ele ar fi aratat cu totul altfel. Cel mult, cele doua intreprinzatoare publicatii ar putea edita suplimente cu clasamentele pierderilor suferite de cei mai bogati romani, loviti miseleste de criza financiara. Mai precis, la lichiditati.

Bogatasii Romaniei isi cuantifica averea mai ales in bunuri: vile, masini, fabrici, magazine, imobile construite pentru inchiriere sau vanzare. Daca-i cauti prin buzunare, multi dintre ei sunt nevoiti sa se imprumute ca sa-si ia un pachet de tigari. Ori ce-a facut criza? I-a lovit unde-i doare mai tare: la banii cu care toate aceste bunuri prezente si viitoare trebuiesc alimentate ca sa functioneze si sa aduca alte beneficii. Valoarea bunurilor imobile fiind adesea extrem de relativa si lovita la randul ei de prabusirea preturilor imobiliare, nu prea mai intereseaza bancile, pentru a fi primite ca garantii pentru noi imprumuturi. Si fara bani si fara credite cum sa-ti mai intretii bogatia?

Este neindoielnic ca criza financiara - si cea economica in plina desfasurare - vor afecta grav randurile miliardarilor si milionarilor facuti peste noapte mai ales de delirul imobiliar din Romania ultimilor cativa ani. Averile lor se vor topi sub dogoarea unei crize pe care nu stiu si nu pot sa o contracareze. Singurii avantajati vor fi detinatorii de fonduri cash. Destul de putini, stiut fiind ca depozitele bancare produc incomparabil mai putin decat banii investiti in afaceri sau proiecte. Acum este momentul cand acesti privilegiati pot deveni mai bogati, cumparand pe nimic bunuri pe care le vor putea sustine si creste si revinde peste un an sau doi la preturi de cateva ori mai mari. Dintre miliardarii romani, cel mai avantajat de criza pare sa fie Dinu Patriciu, care a intrat peste noapte in posesia a aproape doua miliarde de euro din vanzarea Rompetrolului. A investit si el masiv, dar n-a apucat sa-si plaseze toti banii, asa incat ii ramane suficient numerar cu care sa rareasca randurile competitorilor din TOP.

Desigur, criza ii va lovi si pe cei care nu se regasec in TOP. Ii va lovi prin somajul care va urma restrangerilor de activitati sau falimentelor, prin scaderea puterii de cumparare a populatiei care se va rasfrange in ansamblul activitatilor curente. Este un val de fenomene cauza-efect, care va avea ca consecinta primara deceptia generala a celor care au crezut ca majorarile - salariale sau de pensii - din ultima perioada le vor imbunatati nivelul de trai. In realitate, acestea vor acoperi doar o parte din pierderea care, la nivelul omului simplu, fara alte resurse, poate sa fie la fel de dramatice ca pentru milionarul care-si pierde milioanele si statutul de vedeta a topurilor.

Cum spuneam, este momentul potrivit ori pentru o noua editie a topurilor, ori pentru un supliment care va da milioanelor de victime ale crizei sentimentul tonic ca nu sunt singuri in criza. Si ca miliardarii, deveniti peste noapte milionari, sunt alaturi de ei.