Punctul pe Y / luni 03 noiembrie 2008 Nr: 2353

Uninominalul va naste cel mai puternic partid: cel al absentilor!

La fel ca si criza, campania electorala nu pare sa fi avut un inceput distinct. Cu atat mai putin sambata, cand ea a fost declansata oficial. Ea seamana mai mult cu o cursa in care competitorii nu se aliniaza la un start, ci incep sa fuga cand vor ei si pe ce culoar vor. Asa incat nimeni nu se asteapta ca seismograful electoral sa inregistreze vreun semnal major, datat 1 Noiembrie. Spuneam intr-un comentariu precedent ca actuala campanie, prima uninominala din istoria electorala post-decembrista, va fi mai degraba o prelungire a campaniei pentru locale, una axata pe persoane, si mai putin pe partide.

Partidele se vor arata mai ales in audio-vizual, in functie de banii de care dispun sau pe care sunt dispusi sa-i supuna decontarilor. Acest tip de campanie ii avantajeaza, evident, pe candidatii cu notorietate (indiferent daca aceasta este preponderent negativa sau pozitiva) si partidele mari, capabile sa inscrie candidati in toate colegiile. Desi este prematur de facut pronosticuri, iar sondajele pre-electorale sunt mai totdeauna infirmate de rezultatele votului, cateva concluzii se pot trage deja. Prima este ca batalia pentru procente se va da intre cele trei partide 'mari', respectiv PD-L, PSD si PNL.

Pe langa ele mai este posibil sa 'sara' pragul electoral (la limita) partidul etnic magiar, al carui electorat se mobilizeaza cu constinciozitate in momentele in care este in joc realizarea programului de autonomie. Aproape sigur, PRM-ul nu va mai rezista acestei incercari. Din pacate spun, pentru ca prezenta sa pe scena era necesara, pentru contracararea exceselor fundamentaliste ale UDMR-ului.

Pierderea de teren este, insa, atat de vizibila, incat insusi liderul sau pare resemnat. Iar neintrarea in parlament va insemna, neindolielnic, disparitia acestui partid al carui unic coagulant a fost si mai este personalitatea lui Vadim. Cu atat mai putine sanse de a pasi peste prag are 'noua generatie' a lui Gigi Becali, compusa din ramasite de la alte partide si din veleitari dornici de popularitatea pe care le-o poate oferi campania. Fara doctrina, fara o structura de organizare si permanent la discretia hachitelor 'finantatorului' partridul acesta se va topi si el in neantul anonimatului dupa alegeri.

Cel mai sigur lucru mi se pare a fi acela ca pricipalul rezultat al Parlamentarelor 2008 va fi o structura politica tripolara, axata pe principalele curente europene ale momentului, in jurul carora va mai gravita pe orbita, atata timp cat procentul sau va inclina balanta spre una dintre combinatiile posibile, UDMR-ul. Este un proces natural de clarificare si de distilare care nu mai poate sa intarzie si daca se va gasi vreun merit actualei formule electorale adoptata in pripa si sub presiune, fara o analiza atenta acela revine in mod clar uninominalului acesta.

Un sistem de vot despre care majoritatera electoratului nu stie si nu intelege mare lucru. Si care va avea si meritul de a ingrosa randurile absenteismului - in fond cel mai puternic partid din Romania in viitorul ciclu.