Punctul pe Y / sâmbătă 01 noiembrie 2008 Nr: 2352

Zicale americanesti

Ascultati-o pe asta: „Am auzit pe cineva spunand: unde este Mandela? Ei bine, Mandela este mort, pentru ca Saddam Hussein i-a omorat pe toti cei ca Mandela!”
Cine a spus-o, a spus-o raspicat, asa cum isi rosteste majoritatea gafelor care l-au facut celebru.

Ei bine, la vestea ca Mandela este mort, cel mai socat a fost insusi Nelson Mandela. E drept ca la varsta lui te astepti ca nefericitul eveniment sa survina de pe o zi pe alta, dar celebrul lider sud-african a infirmat cu demnitate vestea, fiind tentat sa procedeze mai degraba precum Mark Twain, cu vreo suta de ani inainte, care spunea intr-un discurs: „Shakespeare e mort. Moliere e mort. Si nici eu nu ma simt prea bine.”

George Bush - caci despre el este vorba in propozitie - seamana cu personajul din celebrul nostru banc cu castravetele, cel cu care Bogdan Aurescu a incercat sa-i inveseleasca pe scortosii judecatori de la Haga pentru a-i sensibiliza in favoarea noastra si nu in cea a ucrainienilor, in celebrul litigiu care are in miez Insula Serpilor.
Orice i-ai spune, sau orice ar spune Bush, el ajunge pana la urma la Saddam si la teroristii Al Quaeda - chiar daca s-a dovedit stiintific ca defunctul presedinte irakian n-a avut nimic de-a face cu Bin Laden si ai lui (au avut de-a face insa americanii!).
Bush continua sa invoce pericolul pe care l-a reprezentat pentru omenire liderul de la Bagdad, chiar si fara armele de distrugere in masa care se aratau atat de clar in fotografiile facute de satelitii-spioni ai CIA. Ajungand sa-l… omoare pe Mandela, pentru a-si argumenta demonstratia, i-a pus in carca tot lui Saddam propriul sau asasinat. Si pentru ca lucrurile sa nu ia o turnura dramatica, directorul Fundatiei „Nelson Mandela” a tinut sa faca urmatoarea precizare: „Tot ce putem face este sa linistim oamenii, in special pe sud-africani, pentru ca presedintele Mandela este inca in viata”.

Saddam e mort. Mandela nu inca. Si nici Bush nu se simte prea bine…

(N.B. Aceasta gafa s-a produs exact in urma cu un an. Nelson Mandela este si acum bine mersi!)

Dar de asta ce parere aveti?

„Dinozaurii si oamenii au trait in acelasi timp pe Terra, acum 6000 de ani!”

Nu, nu este un om de stiinta cel care a avut aceste revelatii, presupunand ca a facut-o pe baza unor descoperiri recente. „Descoperirea” cu pricina a fost facuta in 1997 de catre pretendenta actuala la functia de vicepresedinte al Statelor Unite, Sarah Palin. In prezent guvernator al statului Alaska. „Comunicarea” a fost facuta unui profesor de muzica din Wasilla (localitate din Alaska) care si-a adus aminte de ea abia acum, cand a si transmis-o ziarului Los Angeles Times.

Se zice despre americani ca nu sunt prea tari la geografie si ca ceea ce depaseste granitele frumoasei lor tari este invaluit intr-o ceata (intelectuala) deasa. Iata, insa, ca nici la istorie nu prea stralucesc. In viziunea doamnei Palin, dinozaurii ar fi fost contemporani cu istoria timpurie a Egiptului, populat la acea vreme de omul preistoric. S-ar putea insa ca doamna Palin sa se fi referit strict la istoria si cultura continentului american, unde timpul a avut alte reguli de desfasurare. Dovada: popularul serial de animatie „Aventuri din Epoca de Piatra” unde, intr-adevar, Fred si Barney coexistau cu dinozaul Dino.