Punctul pe Y / miercuri 24 septembrie 2008 Nr: 2320

Guvernul Tariceanu: Record de suspendari!

Nu-mi amintesc ca fenomenul care marcheaza acut actuala guvernare sa fi avut precedent. Au fost remanieri, au fost demisii prin mai toate guvernele de pana acum, dar suspendari nu!

Ce anume da aceasta nedorita nota de originalitate Executivului condus de presedintele liberal? Este, in primul rand, rezultatul lipsei de coeziune. Initial acest guvern s-a format pe doua paliere: cu democratii pe care i-a impus Traian Basescu, majoritatea din 'pepiniera sa de cadre' de la Primarie, si cu liberalii liberi de alte atributii, in special din prima linie a amicilor premierului, carora li s-au adaugat reprezentantii celor doua partide care au contribuit la formarea coalitiei de guvernare: maghiarii si conservatorii. Ce a rezultat a fost un ghiveci de competente si de interese, lipsit de coeziune si de viziune. Practic au functionat - ca pe vreamea Conventiei Democrate - mai multe guverne intr-unul singur, premierul neavand prea multa autoritate asupra celor care nu faceau parte din partidul sau.

In aceste conditii, fiecare membru si-a vazut mai degraba de interesele proprii si de partid, decat de cele ale tarii.

De la aceste viziuni au plecat si problemele. Cel mai pragmatic - Nagy Zsolt - a lucrat aproape pe cont propriu, facand din MCTI o feuda maghiara pe care i-a arendat-o lui Stanchev. Mai timid, Seres s-a jenat de unele dintre demersurile pe care a fost fortat, practic, sa le sustina in Guvern (Petrom Service si cei 8%), dar a mers inainte. Atanasiu a cazut victima conflictului dintre palate si iluziei ca ar insemna ceva, personal, pe tabla de sah a puterii. A fost suficienta o reclamatie a consilierei prezidentiale Saftoiu ca sa zboare din functia de la Industrie si sa ajunga intr-una mai manoasa la AVAS. Despre bietul Remes si caltabosii sai ce sa mai vorbim: a facut figura de relicva dintr-o alta era, un dinozaur al spagii, ratacit printre pradatorii moderni.

O alta victima a conflictului deschis dintre premier si presedinte a fost 'tanarul mafiot' Chiuariu, ajuns prin protectie fenechista intr-un scaun mult prea fierbinte.

Ultima piesa de pe tabla de sah a suspendarilor este ministrul Muncii, Pacuraru. Nu stiu exact cat de victima nevinovata este acesta. Stiu doar ca prin suspendarea sa Guvernul Tariceanu isi consolodeaza eticheta de Guvern corupt, in care misuna amatorii invartelilor profesioniste.

Evident ca eticheta nu acopera in intregime gama de motivatii si de pretexte care au dus la aceasta avalansa de suspendari sau autosuspendari. Este un punct ochit si lovit de catre presedinte in meciul sau in prelungiri cu premierul care, in urma doar cu patru ani, ii era ca un frate. Frate - frate, dar...