Punctul pe Y / sâmbătă 20 septembrie 2008 Nr: 2317

Guvernanti si guvernatori

„Sa nu va prinda cumva dracul sa trageti niste tunuri in final de mandat!” - i-a avertizat Mircea Geoana pe colegii sai de (ne)guvernare de la PNL, in cel mai pur stil caragealian. Adica, mai pe sleau spus, nu dati tunuri fara stirea sau participarea noastra!

Rugat sa explice avertismentul intr-o emisiune TV, presedintele PSD s-a eschivat elegant. Pentru noi, cei care stim obiceiurile guvernantilor, care nu se schimba cu una cu doua, este destul de limpede si transpare chiar din cateva vorbe aruncate parca din intamplare.

„Cred ca acest aeroport poate deveni o problema pentru cetateni” - zice, grijuliu, premierul. Asa, intr-o doara. Adica pentru bietii oameni care s-au inghesuit sa dea carute de bani pe terenuri aflate gard in gard cu aeroportul, si care acum isi dau seama ca ii deranjeaza zgomotul pe care-l fac avioanele. In consecinta, fara sa ne-o mai spuna premierul, intelegem ca trebuie facut ceva pentru „cetateni”. Si acest ceva nu poate fi decat desfiintarea aeroportului. Ce urmeaza dupa, devine interesant: va imaginati ce inginerii vor fi necesare pentru a da un nou viitor acestei intinderi de mii de hectare? Ce afacere senzationala va fi constructia unei noi zone rezidentiale de lux in coasta marelui complex comercial din Baneasa? Ce tun de final de mandat ar putea fi o ordonanta de guvern care schimba destinatia acestor terenuri?

A ajuns intr-o faza finala campania de „sechestrare” a Camerei de Comert si a bunurilor sale. Echipa liberalului Vlasov si a liberalului Silaghi a trudit din greu sa puna mana - indiferent de mijloace - pe Camera Bucuresti si - mai ales - pe ROMEXPO. Au fost sprijiniti in permanenta de premierul liberal care nu vede nici el cu ochi buni ingramadeala care se produce la fiece eveniment expozitional in aceste zone aglomerate. Ce-ati zice de o alta ordonanta de guvern pe final de mandat prin care se acorda o alta locatie pentru ROMEXPO, urmand ca terenul de la Casa Scanteii sa capete o destinatie mai „pragmatica”? Una imobiliara, sa zicem? V-ar deranja prea tare?

Scrupulosi cum suntem noi, jurnalistii, si invidiosi pe deasupra, nu vedem cu ochi prea buni ascensiunea fulminanta a colegului Mihaiu pana la functia de Guvernator al Deltei. Lui Tariceanu&Comp i se pare insa pe deplin justificata decizia lui Korodi. De ce sa n-avem acolo un om cu care sa scoatem ochii presei? Ca are si el niscai interese prin zona (a zis-o Bittner, nu noi, si n-a prea fost contrazis) nu e rau, pentru ca-i putem spori cointeresarea. Si cine o sa-l scoata din functie dupa doar 2-3 luni de mandat, fara sa riste sa-si puna in cap niste trusturi de presa­? Nu-i asa ca miroase a tun, dintre cele de care pomenea Geoana?