Punctul pe Y / vineri 19 septembrie 2008 Nr: 2316

O drezina in depoul uninominalelor...

Vreme de cinci cicluri electorale au fost la moda locomotivele politice cu aburi. Acestea erau plasate pe sina prezidentiala, iar rolul lor era de a trage partidele aferente cat mai departe pe traseul procentelor. In vagoane erau imbarcati, la gramada, politicieni autentici si politicieni de umplutura, afaceristi in cautare de imunitate sau de pile care sa le sporeasca cifra de afaceri, neaveniti de toate soiurile - toti sub umbrela „listei”.

In linii mari, procedeul a functionat. Cel mai performant ramane Iliescu, un soi de „Pacific” care se asternea mai greu la drum, dar cand intra in linie dreapta, batea orice concurenta. O alta locomotiva a fost Vadim, una fara vagoane, calatorii sai fiind agatati de tampoane sau cocotati pe acoperis. Pe varianta dintre abur si Diesel-Electric s-a postat, in 2004, Basescu, cel care a fortat practic intrarea la guvernare a garniturii sale. In alte cazuri, locomotivele au stat, practic, la remorca inertiei vagoanelor: Constantinescu n-a fost un politician de tractiune, el a fost instalat de Alianta Civica in cabina conductorilor in speranta ca va dobandi rapid experienta de mecanic.

Cel de-al saselea ciclu capata, prin socul uninominalului, caracteristici aparte. Vechiul depou de locomotive e gol. Acestea au fost date ori la reparat, ori la fiare vechi. Decuplate de legislative, rolul lor scade pana la zero. Cine va trage, totusi, partidele?

Primul politician de tractiune inscris in competitie este Stolojan. El a fost desemnat - cu nodurile in gat de rigoare - de PD-L sa pompeze aburii partidului basescian, asumandu-si daca va fi cazul, rolul de premier. Stolojan este, deoacamdata singur in depou si nu in calitate de locomotiva, ci in aceea de drezina. El va trebui, cu propriii muschi, sa puna in miscare vehiculul care va agata vagoanele uninominale si sa le traga spre linia de sosire a alegerilor din toamna-iarna. In spatele sau, cu portavocea in mana, ca la canotaj, se va afla cel care-i plangea pe umar mai acum patru ani, stimulandu-l sa tina cadenta. Alte doua drezine de partid se pregatesc de cursa: Geoana si Tariceanu. Deocamdata inca isi ung rotile si verifica angrenajele. Nici unul nu este prea musculos - ori cam pe asta trebuie sa te bazezi - dar ambii sunt animati de vechiul slogan civic: daca singuri nu puteau face mare lucru, doar impreuna puteau reusi! Chiar daca evolueaza pe ecartamente diferite si nu se calauzesc dupa aceleasi semnale, ei au de intampinat aceeasi provocare: refuzul lui Basescu de a-l numi pe vreunul dintre ei premier! Ca sa verifice darzenia marinarului, trebuie sa castige. Iar ca sa castige, vor trebui sa-l bata pe Stolojan. Cum? Nimeni nu stie prea exact. Vazand si facand.