Punctul pe Y / Tuesday 16 September 2008 Nr: 2313

De ce ne mor actorii?

Ca pe o sinistrã bandã rulantã, marii noÂstrii actori trec în eternitate unul câte unul, lãsând scena tot mai goalã. Ultimul dintre aceÂstia este ÂStefan Iordache.
L-am revãzut, în tocmai ziua trecerii sale dincolo, într-un film realizat de TVR, în care fãcea o mãrturisire care, prin prisma evenimentului, suna tragic: Iubesc viaþa! Mi-aÂs retrãi-o din nou, cu tot ceea ce mi s-a întâmplat - bune Âsi rele.

Nu a mai avut rãgaz. S-a dus dintre noi, în cel mai iubit, de cãtre el, moment al anului: cel în care se culeg strugurii Âsi se face vinul. Era, pentru ÂStefan Iordache, un adevãrat ritual, pentru care se pregãtea cu minuþie Âsi pe care-l savura moment cu moment. Vinul era, pentru el, tovarãÂsul momentelor adevãrate, cele de prietenie, de comuniune, de solidaritate umanã. Pentru cã ÂStefan nu iubea doar viaþa. El iubea oamenii, cãrora le dãruia încrederea Âsi prietenia sa. ÂSi talentul sãu. ÃŽn acelaÂsi reportaj Iordache mãrturisea cã face parte din istoria teatrului românesc. Se considera unul dintre cei care au dus mai departe, cu dãruire Âsi talent, flacãra vie a unuia dintre cele mai complexe Âsi mai extraordinare fenomene culturale al ultimei jumãtãþi de secol Âsi ceva: teatrul! A fost epoca marilor actori, a marilor creaþii regizorale Âsi interpretative, a marilor spectacole care produceau fantastice comuniuni cu un public sensibil Âsi avizat. Teatrul a fost - cred eu - suprema formã de rezistenþã a poporului român la procesul de îndoctrinare ideologicã - cel care s-a lovit ca de un zid de adevãrul creaþiei - de necontrolat Âsi de nemanipulat!
ÂStefan Iordache a fost unul dintre acei mari actori care reuÂseau sã facã sã treacã rampa, dincolo de cuvinte Âsi de text, adevãrurile Âsi crezul unei culturi vii Âsi autentice.

Teatrul românesc, de la generaþia lui Sicã Alexandrescu, cu marile sale montãri clasice Âsi pânã la aceea a lui ÂStefan Iordache Âsi ai sãi „cei mai iubiþi dintre pãmânteni”, a fost un fenomen unic, irepetabil.
Seva culturalã a acestei naþii pare a se fi epuizat dând recolte fantastice, de neînþeles, dar cu atât mai copleÂsitoare. Aceastã sevã parcã Âsi-a secat izvorul, Âsi, cu fiecare nume mare care trece implacabil în eternitate, scena rãmâne tot mai goalã Âsi mai tristã.

De ce ne mor actorii? ÃŽn primul rând pentru cã aceasta este legea firii. Dar, în al doilea rând, pentru cã ei au devenit niÂste dinozauri ai spiritualitãþii, condamnaþi la pieire de pâcla deasã a mercantilismului Âsi a „veleitarismului” care se aÂsterne deasupra lumii lor. ÃŽn concurenþa nedreaptã cu „actorii” voraci Âsi mult mai adaptaþi, ai politicii Âsi ai business-ului contemporan, marii noÂstri actori, marii noÂstrii oameni de culturã se retrag, în liniÂste Âsi uitare, în panteonul memoriei nostre. Fie-le þãrâna uÂsoarã Âsi amintirea talentului lor eternã.