Punctul pe Y / luni 15 septembrie 2008 Nr: 2312

Proiectele mari, de la sfarsit de mandat!

Au guvernarile noastre un obicei: spre sfarsit de mandat sa lanseze proiecte de anvergura. De ce n-o fac pe la inceputul guvernarii, si o lasa pe cand nu se stie daca le vor putea duce la bun sfarsit?

Iata, de pilda, proiectul noului aeroport al Capitalei. Desigur, Otopeniul a devenit insuficient, iar Baneasa incepe sa semene cu o autogara de provincie in care se bulucesc abonatii la RATA. Traficul aerian creste exponential, semn ca romanii nu mai au timp de pierdut prin trenuri si autobuze, zile in sir. Si atunci e limpede ca e nevoie de un nou aeroport. Era deja de cativa ani, dar sa fie si in ultimul ceas. Guvernul a anuntat prin gura ministrului de la Transporturi ca acesta se va face pe undeva, prin Sudul Capitalei. N-a dat mai multe amanunte, sa nu se prinda speculatorii de terenuri. Cand o sa fie cazul, ne spune dl. Orban exact unde se va face.

Cam in acelasi timp, acelasi guvern a lansat proiectul unui mare campus universitar. Cateva sute de hectare, unde se vor concentra institutii de invatamant si dotarile aferente, eliberand centrul de aglomeratia studenteasca. Va fi ca prin strainatate, unde cei care vor sa invete o fac in liniste, departe de lumea dezlantuita si de zarva orasului. Guvernul gandeste bine si actioneaza in consecinta.

Ieri, parca, s-a anuntat ca incepe demolarea unei parti a Palatului Victoria, ca sa se poata construi o aripa mai mare si mai frumoasa, in care sa incapa puzderia de functionari care umplu acum pana la refuz birourile calibrate pe organigrame din alte timpuri.
Pentru cine s-ar intreba de ce se zbate Tariceanu sa creeze cele mai bune conditii viitorului premier, care ar putea fi chiar Stolojan, un singur raspuns de bun simt poate fi dat: pentru ca nu e egoist, pentru ca-l preocupa binele natiunii si nu propriile interese (numai sa nu se intample sa se demoleze aripa cu pricina si sa ramana asa). Tot acum s-a declansat si un alt proiect, de modernizare a Teatrului National. Se modifica structura, apar spatii noi care sa faca din el un veritabil centru cultural.

Evident, toate aceste proiecte inseamna foarte multi bani. Pe care actualul guvern nici macar nu-i are, el mizand pe bugetele viitoare. Important este ca lucrarile sa inceapa.

Dar, repet intrebarea, de ce tocmai acum, pe final de guvernare si intr-o perspectiva nu foarte favorabila pentru acesta? Raspunsul este uimitor de simplu: pentru ca toate aceste proiecte sunt producatoare de bani, de privilegii, de beneficii private. De bani pentru partid, in special. Pai chiar credeti ca Orban n-a dat de veste celor interesati si dispusi sa cotizeze, unde va fi amplasat aeroportul? Ca Iorgulescu n-are el nevoie de fondurile care se vor scurge pe langa contractul cu firmele care vor executa lucrarile pentru refacerea Nationalului? Ca dl. Adomnitei n-a vizat si el niste parteneri care sa livreze la cheie suprafata necesara campusului, din terenuri deja achizitionate?
Toate aceste proiecte sunt producatoare de bani atat de necesari campaniei electorale si castigarii unei pozitii cat mai bune in viitorul ciclu. Chestia asta n-au inventat-o liberalii, dar ei se dovedesc a fi mai prompti decat altii. In fraierirea electoratului si in sfidarea bunului simt. Deocamdata. Urmatorii vor veni cu ce-au invatat de la ei si ceva pe deasupra. E doar legea progresului!