Punctul pe Y / marți 09 septembrie 2008 Nr: 2307

(Pi)Țurca contra Fotbal

Nu sunt deloc de acord cu valul de reprosuri care s-a abatut asupra nationalei de fotbal: nu a fost o infrangere rusinoasa. A fost pur si simplu o infrangere in fata unei echipe mai bune.

Pentru ca estonienii au fost in mod evident peste locul pe care il ocupa in clasamentul FIFA. O echipa care joaca asa cum au jucat elevii necunoscutului antrenor portughez are tot dreptul sa aspire a se clasa printre primele puteri ale fotbalului.

In timp ce baietii nostri au jucat cum au stiut si cum au putut - ar fi absurd sa credem ca n-au dorit sa castige, sa fie mai buni - un fel de 'Țurca', estonienii au practicat un fotbal limpede, ofensiv, cu faze de atac lucrate, nu nimerite, si cu evidenta dorinta de a iesi din teren cu capul sus. Ceea ce s-a si intamplat.

Am vazut la ei cativa jucatori asupra carora se vor repezi de maine marile echipe, scotand din bugete milioane bune.

In timp ce in mica tara baltica, fotbalul a crescut constant, bazandu-se pe principii sanatoase si pe multa munca, la noi acest sport parcurge un traseu invers.

Fotbalul romanesc este bolnav, foarte bolnav. Il roade un soi de cancer care are, uneori, perioade de remisiune, si crezi ca pacientul care se face bine, dar nu e decat o aparenta, si boala lucreaza mai departe. Acest cancer a aparut odata cu cohorta de 'investitori' de doi bani, care au facut din acest sport obiectul tranzactiilor lor dubioase. Care au scos talentele pe taraba, nelasandu-le sa confirme, care au aranjat sistematic rezultate pentru a avea ei castig de cauza, descurajand total increderea oamenilor in valoare si corectitudine. A fost opera unei Federatii constituite pe principii mafiote, ai carei conducatori se mentin in functii si in privilegii prin presiune, santaje si mita. O federatie care a tocat banii fotbalului nedand nimic in schimb.

Meciul de sambata seara poate fi punctul terminus al acestei boli. De la care nu mai exista intoarcere. Cred ca am ratat, la Cluj, calificarea pierzand cel mai 'usor' (teoretic) meci de acasa. Sunt puncte aproape imposibil de recuperat. In locul lui Piturca - cel care nu poarta, in niciun caz, singur, responsabilitatea elsecului - as fi demisionat chiar in seara respectiva pentru ca nimic bun nu il mai asteapta. Ba din contra. Daca as fi in locul lui Mircea Sandu as face la fel. As lasa totul balta si m-as refugia pe undeva printr-un paradis fiscal, unde sa nu dea nimeni de mine si sa ma ia la intrebari. Iar daca as fi in locul lui Basescu si al lui Tariceanu as face tot ce e posibil - tehnic, juridic, administrativ - sa salvez cel mai iubit sport al romanilor de la o moarte sigura si rusinoasa.