Punctul pe Y / luni 01 septembrie 2008 Nr: 2300

Cum a ratat Caiac Parlamentul!

Mi-amintesc ca atunci cand am citit - cu cativa zeci de ani in urma - „Chicago sub teroare”, un soi de istorie a perioadei in care Mafia lui Al Capone reusise sa ingenuncheze statul de drept, am ramas socat de faptul ca asa ceva s-a putut intampla in tara cu cea mai solida democratie.

Apoi am inteles ca mafia si criminalitatea se folosesc de anumite conjucturi pentru a se manifesta acolo unde libertatile individului merg pana la limita vecinatatii cu anarhia. Intr-un sisitem totalitar, represiv, formulele criminalistice extreme se manifesta cu mai multa dificultate, statul si organele sale nemaiimpiedicandu-se, in actiunea lor, de amanunte de ordin legal.

Este evident pentru oricine ca in Romania, odata cu democratia, a aparut si s-a perfectionat crima organizata. Infractorii nostri, scoliti unii dintre ei prin strainatate sau perfectionati la locul de detentie, au aplicat in actiunea lor principiile economiei de piata: s-au specializat, s-au dezvoltat si si-au impartit piata. Teritoriul preferat de actiune ramane acela al marilor orase si al zonelor de frontiera. Intre urbele patriei, cateva si-au consolidat traditia istorica: Braila ramane unul dintre orasele etalon, ca si Constanta. O spectaculoasa ascensiune a cunoscut insa Craiova. Orasul de pe Jiu este pe cale sa devina un alt Chicago, unul romanesc. Aici s-au dezvoltat si au pus mana pe oras retelele infractionale cu specific etnic. Razboaiele periodice dintre bandele tiganesti sunt deja faimoase. Cum a devenit faimoasa si „rezistenta” romaneasca, organizata de interlopul Caiac impotriva acestora.
Aceasta efervescenta n-ar fi fost insa posibila fara contaminarea si angrenarea in actiunile bandelor a autoritatiilor si a unora dintre reprezentantii acestora.

De prea multe ori politia din oras colaboreaza cu banditii ori e timorata de acestia. A facut valva relatia intima a unei judecatoare din Craiova cu membri marcanti ai bandelor. Nu exista expresie mai sugestiva a acestui model de pactizare decat inmormantarea recenta a interlopului impuscat de un locotenent al sau, care a fost organizata si escortata de politie, si la care au luat parte, pe fata, toate figurile celebre ale lumii mafiotilor, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor (a participat si presedintele Federatiei de Box - vezi bine Caiac fusese unul dintre marii sponsori ai boxului local).

Cam la o asemenea faza ajunsese prin anii '30, Chicago: o lume amestecata, unde mafiotii dirijau politicienii si administratorii urbei! Daca nu murea, Caiac ajungea precis parlamentar, pe acest fond de evolutie a situatiei...