Punctul pe Y / sâmbătă 30 august 2008 Nr: 2299

Dilema Americii

La Denver, Colorado, in fata a 80.000 de delegati, Barack Obama a fost desemnat oficial candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestui an.

Ceea ce putini credeau posibil la debutul campaniei, din urma cu aproape un an, s-a intamplat: America are primul candidat de culoare la cea mai importanta functie din stat. Si din lume. Exista o prejudecata, referitoare la faptul ca niciodata, presedintele al Americii nu va fi un negru sau o femeie.

Ironia sortii a facut ca de aceasta data, jumatatea (teoretica) de America „arondata” democratilor, sa aibe de ales intre cele doua variante imposibile. Pana la alegerea finala, care va confirma sau infirma aceasta prejudecata mai este un pas: alegerile din Noiembrie.
Majoritatea analistilor sunt de acord ca dupa dublul ciclu republican e randul democratilor sa vina la putere. Adica al lui Obama. Adica al primului presedinte negru din istoria Americii. Se va putea vedea destul de limpede ca adversarii democratilor n-au privit cu prea multa seriozitate competitia desemnarii. Altfel n-ar fi desemnat un candidat atat de lipsit de har si de sansa ca McCain. Un om prea batran pentru nevoia de revigorare a Americii dupa experienta unui razboi de uzura. Ca si dupa Vietnam, America are nevoie de o perioada de liniste. Nu McCain pare sa fie cel in masura sa i-o ofere.

Partidul lui Roosvelt si Kennedy isi va inscrie in istoria sa - daca Obama va ajunge la Biroul Oval - o miscare strategica stralucita. Aceea de a oferi acelui esalon electoral devenit majoritar, un candidat care sa-l reprezinte. America a incetat sa mai fie aceea a categoriei WASP - albi, de origine europeana, protestanti. Este o America a unui numar de etnii in care dominanta devine partea de aceeasi culoare cu Obama. Obama insusi, nu mai este reprezentantul curentului „King”, al paturilor defavorizate, al caror ideal era sa poata fi egale cu celelalte. Obama nu este un candidat al negrilor sau al hispanicilor, ci al acelor americani, de toate rasele, care prin el vad implinit la varf „visul american”. Asta nu inseamna ca cealalta parte a Americii s-a resemnat. Nicidecum. Aceasta va pune asupra lui McCain o presiune extraordinara, careia nu se stie daca venerabilul veteran din Vietnam va putea sa-i faca fata. Nu e mai batran decat era Reagan la acelasi moment. America insa nu mai este aceeasi si nici contextul mondial.

Dilema Americii e mai presanta ca oricand. Chiar daca unul dintre termenii sai s-a rezolvat prin eliminarea femeii. Cu negrul va fi mult mai greu.