Punctul pe Y / vineri 29 august 2008 Nr: 2298

De ce nu se sinchiseste BRD-ul...

Zilele trecute, pe fluxul unei agentii de stiri a fost preluat un articol in care se facea referire la un furt de carti de credit.

Pagubasa a reclamat faptul la Politie. Apoi, afland ca hotul incercase sa scoata o suma de bani de pe una dintre cartile de credit furate de la un bancomat din incinta ASE, a solicitat BRD inregistrarea cu camera video a tentativei, pentru a se incerca descoperirea faptasilor. Spre marea sa surprindere functionarii de la BRD au refuzat sa prezinte o copie a casetei invocand... secretul bancar! Incredibil, dar adevarat: banca protejeaza identitatea - si interesele - hotilor!
Pentru functionarii de la BRD si oamenii cinstiti si hotii sunt totuna: clienti! In cele din urma, la interventia politiei, banca a pus la dispozitie o inregistrare din care lipsea doar... figura hotului! Adica banca ramanea consecventa in protejarea secretului bancar. Nu reiese foarte clar daca din inregistrarea originala a fost „taiata” tocmai aceasta parte sau daca aparatura de inregistrare de la bancomatul din ASE a fost programata special sa nu capteze figurile celor care fac operatiuni frauduloase. In cazul in care este vorba despre o actiune premeditata, singura concluzie pe care o putem trage etse ca hotii au colaboratori in interiorul bancii si fac operatiunile ilicite la anumite ATM-uri, unde identitatea le este „protejata” prin masuri ale operatorilor.

Faptele evocate nu sunt nici simple accidente si nici de natura de a genera urmari. Credeti insa ca cineva din conducerea bancii s-a sinchisit? Ca ne-a contactat pentru a solicita amaninte sau a da explicatii? Nici pomeneala. Aroganta bancilor in Romania este un fapt de notorietate. Ele isi trateaza clentii cu superioritate si nu se dau in laturi de la nicio masura prin care pot sa-si creasca profiturile jecmanindu-l pe acesta in cele mai diverse moduri: cu comisioane ascunse, cu contracte ilizibile, cu schimbarea termenilor contractuali dupa bunul plac. Bancile sunt un jucator care-si face singur regulile jocului si le schimba pe parcursul acestuia dupa cum ii convine. Zilnic presa semnaleaza zeci, sute de caziri de incalcare a unor obligatii elementare, abuzuri fata de clienti, nerespectari ale clauzelor contractuale... Credeti ca se sinchiseste cineva de asta? Nu demult Protectia Consumatorului a facut o ancheta si a constatat abateri cu duiumul. A dat niste amenzi care au fost floare la ureche pentru bancheri, si cu asta basta. Lucrurile au continuat de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Conform statisticilor, in Romania bancile practica cele mai inalte comisioane din Uniunea Europeana. Si cele mai multe. Si cele mai ascunse. Gratie acestei politici bancile si-au intarit pozitiile pe piata, iar in virtutea acestei pozitii pot sa-si permita sa actioneze dupa bunul plac. Banca Nationala nu le controleaza decat la conditiile de creditare. In rest, le lasa sa-si faca de cap. Relatia banca-client nu este nici pe departe una corecta, etica. Este relatia dintre camatarul lipsit de scrupule si cetateanul lipsit de alternativa si de protectie.

Daca s-ar face, acum, un sondaj privind increderea in institutii, sunt sigur ca bancile s-ar clasa pe unul dintre ultimele locuri. Dar atata timp cat afacerile merg, putin le pasa.