Punctul pe Y / miercuri 27 august 2008 Nr: 2296

Nimeni nu e de neinlocuit!

Plecarile in masa ale relizatorilor si reporterilor din sport din postul public de telviziune prefigurau un adevarat dezastru: cu cateva zile doar, inainte de inceperea Olimpiadei de la Beijing, pentru care TVR obtinuse drepturile de retransmitere, redactia sport se golise pur si simplu. Concurentii se bucurau de necazul cazut pe capul lui Sassu and Co, iar putinii oameni ramasi se intrebau, pe buna dreptate, cum se vor descurca.

Si s-au descurcat. Mai bine, chiar, decat ar fi putut spera. Cu o noua echipa in care au fost promovati multi tineri, aruncati direct in apa, ca sa invete sa inoate, cu sprijin din partea redactorilor de specialitate din radio, olimpiada a fost acoperita, fara ca spectatorul obisnuit sa banuiasca macar ce se intamplase in culise. A fost un examen dificil, pe care postul public l-a trecut cu succes, demonstrand odata in plus valabilitatea dictonului: nimeni nu e de neinlocuit! Este un adevar dur, pe care l-au simtit pe pielea lor multe dintre vedetele televiziunii, in special din zona de maxima expunere a aspirantilor la glorie efemera. A mai plecat un val de „sportisti”, cand s-a lansat Kanal D si cand TVR a pierdut in mod dubios drepturile de transmitere a campionatului de fotbal (esec cu marca „Giurgiu”).

Au plecat de-a lungul timpului, numerosi realizatori de talent si cu succes, care au migrat spre posturi publice cu onorarii crescute. Multi s-au pierdut pe drum, altii s-au intors spasiti dupa ce au constatat ca nimeni nu le-a simtit lipsa.

Ce vreau sa spun: ca in ciuda dificultatilor prin care a trecut si trece - un post public fiind incomparabil mai expus suspiciunilor de tot felul si mult mai greu de plasat intr-o pozitie de independenta editoriala, avand, pe deasupra, si o structura birocratica care ingreuneaza si intarzie luarea deciziilor - Televiziunea Romana ramane un reper in domeniu. Nu doar o scoala de televiziune, care a alimentat mai toate posturile comerciale cu jurnalisti si specialisti, dar si un emitator de semnale de echilibru si stabilitate.