Punctul pe Y / sâmbătă 26 iulie 2008 Nr: 2271

"Cod portocaliu" la analisti!

Primul exercitiu major de utilizare a jurnalistilor si a comentatorilor in general in batalia politica a apartinut Conventiei Democrate si a fost utilizat in 1996.

Avand ca for conducator o Alianta Civica intesata de voci patrunzatoare, Conventia a mizat pe succesul de public al jurnalistilor, punandu-i in diverse functii publice. Atunci a fost schimbata aproape intreaga structura de conducere a televiziunii publice, guvernul si presedintia s-au intrecut in a numi consilieri si purtatori de cuvant din randul slujitorilor condeiului. Unii au ajuns - e drept, pentru scurte perioade - chiar ministri!

Care a fost impactul acestei manevre? Unul dezastruos, as spune. Castigarea alegerilor nu s-a datorat in nici un caz numelor puse pe liste de taranisti si liberali, si chiar de democrati, ci valului care mergea spre schimbare.
Alegatorii vroiau - si aveau dreptul sa stie - daca unii politicieni sunt mai buni decat altii. Au aflat, mai repede decat s-ar fi asteptat. In practica, actiunea teoreticienilor s-a dovedit a fi una deplorabila. Si poate ca doar slaba calitate a oamenilor - specialistilor - promovati de Conventie a fost mai demolanta decat interventia analistilor si a comentatorilor in viata publica.

S-a demonstrat, daca mai era nevoie, ca contestarea e mai productiva decat omagierea. Ca e mai credibila si mai lesne de promovat. Dupa mai bine de un deceniu, componentele Puterii de atunci recurg la aceeasi formula: si liberalii, si democratii se gandesc ca le va fi mult mai usor sa forteze portile uninominalului cu „nume” de rezonanta la publicul cititor. Daca liberalii se orienteaza mai mult spre zona divertismentului, democratii mizeaza pe analisti: doi dinte cei mai proeminenti laudatori ai lui Basescu si-au anuntat deja optiunea. Alti cativa stau in rezerva. Din intamplare - sau nu - in ciuda notorietatii, oamenilor le lipseste charisma elementara, necesara trecerii „sticlei”. Mor de curiozitate sa asist la o intalnire cu alegatorii a domnului Avramescu - ca sa dau un singur exemplu.

Desigur, e o optiune. Cat de buna sau de rea, ne-o va spune runda de alegeri din toamna.

Cand ii vom regasi - sau nu - in bancile Parlamentului.