Punctul pe Y / joi 17 iulie 2008 Nr: 2263

In bataia vantului

Dl. Boc este un maestru al declaratiilor. Rostite cu un ton cu atat mai ferm cu cat acestea se bat cap in cap. Domnia sa pledeaza cu certe talente avocatesti pentru orice cauza i se pune in brate.

Demagogia sa este atat de evidenta si atat de deplina incat aproape nimeni nu se mai sesizeaza. Boc ramane Boc, si cu asta gata. N-are rost sa mai umbli nici la logica, nici la argumente. Cum nu poti controla pe asemenea criterii cainele care-si face datoria si latra indiferent pe cine are in fata. Pentru ca aceasta este datoria sa de caine.

De ce spun ca argumentele d-lui Boc se bat cap in cap intr-o deplina armonie? Iar exemplul semnalului sau de alarma de duminica: o eventuala candidatura la presedintie a lui Adrian Nastase, impotriva patronului sau, este deosebit de periculoasa si poate declansa un veritabil soc public! De ce? Pentru ca Nastase e cercetat de DNA. Si pentru ca-si foloseste imunitatea pentru a nu da fata cu justitia.

Nastase e, intr-adevar, cercetat de DNA. Nu mai are importanta daca la mijloc este sau nu comanda politica a patronului d-lui Boc. Cu imunitatea e o alta chestiune: exista un regulament al Parlamentului care prevede o anumita procedura. A fost votat inclusiv de dl. Boc si de prietenii sai. Imunitatea asta n-a inventat-o Nastase. Putem discuta daca e buna sau nu (personal cred ca nu e buna), dar asta e treaba celor care sunt membri ai Parlamentului. Daca propunerea pe care o face, de modificare, va intruni majoritatea, atunci dl. Nastase se va prezenta in fata justitiei fara a se mai putea feri de ea. Dar, deocamdata aceasta e situatia, mai mult sau mai putin obiectiva.

Cat despre faptul ca este cercetat, asta nu inseamna ca, automat, este si vinovat. Vinovatia n-o stabileste dl. Boc, ci justitia, atunci cand i se prezinta dosarul cu documentele doveditoare. Si dl. Basescu a fost cercetat (nu mai este, tot din motive de imunitate). Si nimeni nu striga ca Romania e in pericol de a suferi un soc pentru ca are un presedinte acuzat de fel de fel de chestii, mai mult sau mai putin reale. Sigur, amicii d-lui Nastase si inamicii d-lui Basescu se pot intreba de ce presedintele nu renunta la imunitate (cum a facut-o in 1995) si nu se pune la dispozitia justitiei pentru a lamuri problema - atata timp cat lui Nastase i se cere acelasi lucru. Raspunsul nu l-ar putea afla insa decat de la dl. Presedinte, dar domnia sa cam evita subiectul.

Vorbim prea adesea de culpe si vinovatii, inainte ca acestea sa fie probate si sanctionate. Metoda a devenit una obisnuita in lupta politica si oricat de obiectiv ai incerca sa fii nu poti sa nu constati ca institutii ale statului, a caror datorie este sa fie independente si neinfluentabile, se indoaie sistematic incotro bate vantul. Si se schimba odata cu acesta.